Elämää ja itseäsi varten

Lomalla on tarkoitus virkistyä, levätä ja saada voimia syksyä varten.

Onko elämäsi aamusta iltaan juoksemista tai päivästä toiseen raahautumista? Käännä kurssia, niin jaksat paremmin myös töissä.

Moni lähtee töihin väsyneenä ja palaa kotiin väsyneenä. Työpäivä on ollut kiireinen ja vaatinut kiihkeää suorittamista. Suorittaminen saattaa jatkua samalla tohinalla myös työpäivän jälkeen: kiireisiä kotitöitä, siivoamista ja ruoanlaittoa, kauppa-asioita, lasten viemistä harrastuksiin, omia menoja ja sitten nopeasti nukkumaan.

Rumban jatkuessa alat ehkä miettiä, mikähän onkaan kaiken tarkoitus? Saatat tuntea jääväsi jostakin paitsi: rutiinit tympäisevät eikä aika tahdo riittää mihinkään. Jospa lomalla ehtisi enemmän!

-On tärkeää hoksata, että olet elämäsi tärkein ihminen. Työelämä ei ole koko elämä, vaan osa suurempaa kokonaispakettia. Pidä siis huolta itsestäsi ja ainutkertaisesta elämästäsi. Jaksat kylkiäisenä myös töissä paremmin, työnohjaaja ja valmentaja Terhi Lavonen muistuttaa.

Hän antaa vinkkejä rennompaan ja kiireettömämpään elämään.

Vaihda kotirooliin

Kun tulet töistä kotiin, kehosi on kiireen vuoksi usein ylivirittynyt. Takana saattaa olla ahdistavan kiireinen tai yhtä hyvin innostava päivä, josta on vaikea päästää irti. Kroppa vaatii ikään kuin lisää toimintaa. Hartiat ovat nouseeet korviin ja päässä suhisee. Tee tietoinen päätös: vapaa-aikana ei ole kiire.

-Keksi itsellesi jokin rituaali, jonka avulla siirryt kotirooliin. Siitä kehosi tietää, että nyt on aika rauhoittua.

Roolinvaihdosta voi esimerkiksi auttaa, kun auto- tai bussimatkalla kuuntelet mieluista musiikkia tai äänikirjaa tai kun vaihdat vaatteet töiden jälkeen vapaa-ajan tamineisiin. Jos teet töitä kotona, työasiat voi olla hyvä pitää kotikonttorissa eikä hoitaa niitä pitkin kodin tiloja.

Ellei kiireen tunne meinaa millään hiipua ja sinun on vaikea keskittyä, tee jotakin hyvin arkista ja konkreettista: istu rauhassa kahvikupilliselle, mene suihkuun, laita tekniset värmeet kiinni tai mene lenkille. Pyri varaamaan myös jokaiselle päivälle hetki omaa yksinoloaikaa, jolloin saat ajatukset pois suorittamisesta.

Vaali vapaa-aikaasi

Joka ilta ei tarvitse olla menossa, mutta joka viikko olisi hyvä puuhata jotakin itselle iloa tuottavaa. Virtaa riittää pitkin vuotta paremmin, kun välillä on arjen rikkovia kohokohtia. Vapaa-aikana on kuitenkin tarkoitus voimaantua eikä väsyttää itseään. Elämästä ei kannata tehdä liian suorituskeskeistä.

-Sosiaalinen media luo harhan, että kaikille tapahtuu koko ajan jotakin hauskaa. Se ei ole totta. Kaikessa ei tarvitse olla mukana.

Olet ehkä aloittanut useita harrastuksia tai lupautunut muuhun toimintaan. Mieti, missä asioissa haluat tai jaksat olla mukana ja missä et. Tee valintoja. Opettele sanomaan ei niille asioille, joita et tahdo ja kyllä, jotka tuottavat iloa ja voimaannuttavat itseäsi.

Jos siis huomaat, ettei jokin harrastus ollut oma juttusi, uskalla kuunnella itseäsi ja lopeta se. Saatat löytää aikanaan uuden, kiinnostavamman tekemisen.

Muista ihmissuhteet

Onko tapanasi tai perheesi tapana tankata työpäivän jälkeen nopeasti jotakin syötävää, ja sitten rientää muualle. Mitäpä jos valmistaisitte rauhassa iltaruon ja istuisitte kaikki pöydän ääreen?

-Ja puhelimet kannattaa jättää pois ruokapöydästä. Elämä ei ole aina muualla, vaan juuri tässä ja nyt. Nauttikaa yhdessä olemisesta. Aina ei tarvitse tehdä mitään.

Kun olemme pitkään erossa lähipiiristämme, vasta silloin usein ymmärrämme heidän arvonsa. Muista siis ystäviä ja sukulaisia. Soita kuulumisia ja pidä muuten yhteyttä.

Emme voi valita työkavereitamme, yhteistyökumppaneitamme tai asiakkaitamme. Vapaa-ajallamme meillä on kuitenkin enemmän liikkumavaraa. Kaikkien sukulaisten kanssa ei tarvitse olla läheisissä tekemisissä.

-Hakeudu energisoivien ihmisten pariin ja jos mahdollista, välttele voimia vievien ihmisten seuraa. Pyydä ja ota apua vastaan myös itse.

Unohda lomapaineet

Lomiin ja etenkin kesälomaan ladataan valtavasti paineita ja toiveita. Muutaman viikon aikana pitäisi tehdä kaikkea sitä, mikä on vuoden aikana jäänyt tekemättä.

”Mitä aiot tehdä lomallasi?” ”Millaisen loman vietit?” Näinhän kyselemme toisiltamme, kun loma-aika häämöttää tai palataan takaisin töihin. Odotuksena siis on, että paljon pitää tapahtua ja mielellään myös sellaista, josta olisi jotakin muille kerrottavaa.

Suorituskeskeinen ihminen voi olla jo lomalle lähtiessään ahdistunut samalla tavalla kuin jonkun ripeätahtisen projektin jälkeen. Kun työpyötä on siivottu ja loma alkaa, päivät pitää täyttää tiukkatahtisella puuhaamisella.

-Mitäpä jos et tällä kertaa listaisi valtavaa määrää tehtäviä ja asioita, joita lomalla pitää ehtiä. Näin paineet ja samalla riidat vähenevät, ja lomasta voi tulla rauhallinen ja mukava.

Jokaiselle jotakin

Kuka teidän perheessänne suunnittelee loma-ajan tekemiset? Käykö usein niin, että loma mennään yhden ihmisen tai lasten ehdoilla? Jos itse tykkäät kiertää kesän kulttuuritapahtumat, haluaako puoliso samaa? Entä onko sinusta tai lapsistasi todella mukavaa vierailla useissa huvipuistoissa ja puuhamaissa? Onko kesä toiselle työleiri ja toiselle toiveiden täyttymys?

-Kaikilla tulisi olla mahdollisuus tehdä edes hetken aikaan sitä, mitä todella haluaa. Puolisot voivat pitää lomaa välillä eri aikaankin, olla vaikka viikon tai puoli viikkoa omalla lomallaan, jolloin toinen huolehtii velvollisuuksista.

Lataa akkuja

Lomalla on tarkoitus virkistyä, levätä ja saada voimia syksyä varten. Hyvä loma rakentuu yleensä kolmenlaisesta ajasta:

Ajasta, jolloin ei tehdä yhtään mitään tai sitä, mitä nyt sattuu tulemaan mieleen. Kun kaikkea ei suoriteta ja aikatauluteta, voikin ex tempore tapahtua vaikka mitä jännää.
Ajasta, jota vietetään yhdessä perheen, ystävien ja sukulaisten kanssa. Kun lapsilta on kysytty, mitä he haluaisivat lomalla tehdä, vanhempien kanssa pelailu, ulkoilu ja muu kesäinen puuhailu voittavat usein elämyspuistot.

Ja vielä ajasta, jolloin jokainen aikuinen saa päättää omasta tekemisestään. Toinen voi syventyä vaikka lempikirjaansa rauhassa, toinen rassata rakasta kulkuneuvoaan.

Sää on mitä on

Lomaansa ei kannata pilata suremalla etukäteen sateista kesää. Kun ei epätoivoisesti toivo hellekelejä, ei myöskään pety. Sää on mitä se on, ja sen mukaan toimitaan.

Merja Perttula
Kuva Shutterstock