Vad jobbar du med?

Det frågade en ny kollega till mig under pausen på ett arbetsevenemang. Jag svarade det jag brukar, dvs. berättade vad en huvudförtroendeman gör och varför. Då fick min andra arbetsuppgift som ordförande för Försäkringsmannaförbundet mindre fokus. Om Försäkringsmannaförbundet pratade vi ändå!

Också i privatlivet stöter jag på samma fråga då och då. Det är trevligt att berätta om vad en huvudförtroendeman på ett försäkringsbolag gör dagligen, uppgifterna varierar mycket. Ibland ingår också kvällsarbete och en del resor eftersom jag jobbar på ett internationellt bolag. I ett nötskal handlar mitt jobb om att hjälpa medlemmar, varje dag.

De anställdas HR-avdelning

Intressebevakningsarbetet är kanske lite mer känt. Jag förklarar ofta att jag är de anställdas HR-avdelning. Jag driver de anställdas intressen på arbetsplatsen genom att förhandla och övervaka att kollektivavtalet och de lokala avtalen följs. Ofta ser jag också till att bolagets verksamhetsmodeller följs.

Ingen dag är sig lik, det är säkert i det här jobbet. Det kan alltid dyka upp överraskningar under dagens lopp och min hjälp behövs på något kontor i Finland. Huvudförtroendemannen finns förhoppningsvis på plats även när bolagets arbetslivsmodeller förnyas och man planerar bolagets framtid.

Jag har kontakt med medlemmar varje dag. När man träffar anställda hör man ofta hur det står till med arbetssituationen, stämningen, arbetsmotivationen och olika önskemål. Förtroendemän är betrodda, det är en stor ära! En förtroendeman är liksom en röst som förmedlar hälsningar framåt. Och det är också förtroendemannens plikt.

En bra arbetspartner är viktig

Mitt arbete är rätt ensamt. En heltidsförtroendeman hör inte till någon organisation, bara administrativt − det betyder inga tyky-dagar eller gemensamma kaffepauser. Man måste själv skapa sina grupper.

För mig är det viktigt att ha en bra arbetspartner. En av dem är Merja. Vi börjar morgonen tillsammans med en genomgång av arbetsdagen; vad händer i dag och vem av oss gör vad. Min andra arbetspartner finns på Försäkringsmannaförbundet. Det är Kirsi, vår verksamhetsledare.

Utan en bra arbetspartner skulle jag inte klara av mitt jobb, ingetdera av dem. Ibland går jobbet för medlemmarnas bästa som smort. Det behövs inga ord för att veta vad den andra tänker! Viktiga samarbetspartner är också de övriga förtroendemännen och föreningens ledning, förbundets styrelse och personalen på kontoret. Så ser min arbetskrets ut. Olika kombinationer varenda dag, tänk vilken rikedom!

Den största guldklimpen i mitt arbete är medlemmarna! Vilken energi och inspiration de delar med sig, känslan håller i ända till följande arbetsdag. På olika håll i Finland börjar diskussionerna med lite olika saker men vi börjar alltid snabbt prata om nyheter, lösningar och gärningar.

Kollektivavtalsförhandlingar i sikte

På hösten inleds försäkringsbranschens kollektivavtalsförhandlingar. Att förhandla om kollektivavtalet, vår viktigaste produkt, är den andra av mina arbetsuppgifter. Omgången blir antagligen mycket utmanande.

Förbundets förhandlare och jag börjar förbereda oss genast efter semesterperioden. Skicka gärna era råd inför förhandlingarna till oss! Jag tar gärna emot meddelanden från er.

PS. På varje jobb behöver man ibland mer än kafferaster och träffar. Man behöver vila, vått gräs under tårna, avslappnande promenader i mysbyxorna och stunder när man får stirra in i horisonten, ladda batterierna och samla nya minnen med sina nära och kära. Jag önskar er alla och era närmaste en riktigt avslappnande sommar. Vi ses efter semestern.

Lissu, FMF´s ordförande