Älä anna yt-tuskalle yliotetta

Omien vahvuuksien listaaminen tekee näkyväksi sen, mitä kaikkea sitä osaakaan.

On luonnollista pelätä työpaikkansa puolesta yt-neuvottelujen aikana. Tärkeää on pitää silloin omasta jaksamisestaan huolta. Yt-stressiä voi yrittää lieventää samoilla keinoilla kuin tavallistakin stressiä.  Säännöllinen ruokailu, uni, liikunta ja hyvät ystävät auttavat jaksamaan.  

Jos arki tuntuu liian raskaalta, kannattaa hakea apua. Asiasta voi jutella työsuojeluvaltuutetun tai työterveyshuollon kanssa. Tärkeintä on, että et jää yksin.

Puhuminen helpottaa

Hyvä tapa purkaa yt-tuntoja on puhua esimerkiksi työkaverin kanssa. Moni vakuutusalan ammattilainen on käynyt läpi yhdet tai useammat yt-neuvottelut, joten heillä saattaa olla hyviä vinkkejä yt-tuskan lieventämisen. Huumorikin helpottaa usein oloa. 

On hyvä muistaa, että jokainen reagoi yt-neuvotteluihin tavallaan.  Osaa ei asia näytä hetkauttavan, osa voi lähes lamaantua, osa viljelee hurttia huumoria. Jokainen käsittelee asiaa tavallaan.

Katkaise huhuilta siivet

Yt-neuvottelujen aikana liikkeellä voi olla monenlaisia huhuja. Niiden vietäväksi ei kannata lähteä vaan seurata oman yhdistyksen tiedotusta. Lisätietoja voi kysyä luottamusmiehiltä. Tosin hekään eivät voi kertoa kaikkea, koska osa tiedoista on yleensä salassa pidettävää.

Älä suotta spekuloi

Puhuminen helpottaa, mutta pahaan oloon ei kannata jäädä vellomaan tai maalailemaan kauhuskenaarioita.  Pahimmillaan työporukalla spekuloidaan sitä, kuka saa potkut. Tämä vain lisää työpaikan pahaa oloa. 

Työnantaja päättää potkuista yt-neuvottelujen päätteeksi. Työkavereiden sitä ei onneksi tarvitse tehdä.

Epävarmuus ei välttämättä heti pääty, kun työnantaja ilmoittaa yt-neuvottelujen päättyneen. Tietoa omasta kohtalosta saattaa joutua vielä odottamaan, kun organisaatio laitetaan uuteen uskoon.

Listaa vahvuutesi

Suomessa ei ole irtisanomisjärjestystä eli potkut voivat osua kenen kohdalle tahansa. Yt-neuvottelujen aikana kannattaa miettiäkin sitä, missä on hyvä ja mitä taitoja haluaisi kohentaa koulutuksen avulla. 

Omien vahvuuksien pohdinnoista on hyötyä, jos vaikkapa joutuu hakemaan uutta paikkaa yt-neuvottelujen päätteeksi. Vahvuuksien listaaminen tekee myös hyvää itsetunnolle, kun näkee konkreettisesti sen, mitä kaikkea sitä osaakaan. 

Pidä silmät auki ja kontaktit kunnossa

Yt-prosessi voi olla joskus sysäys työpaikan vaihtoon. Netistä löytyy maksuttomia palveluita, jotka seuraavat puolestasi avoimia työpaikkoja. Hakuehdot voit räätälöidä mielesi mukaan. 

Jos sinut irtisanotaan, älä polta siltoja vanhaan työpaikkaasi. Voi olla, että pääset palaamaan halutessasi sinne, koska työnantajalla on takaisinottovelvollisuus. Sen takia irtisanotulle pitää tarjota 4 tai 6 kuukauden ajan avoimia työpaikkoja työsuhteen pituudesta riippuen. Tukipaketin ottajaa takaisinottovelvollisuus ei koske.

Jos paluu vanhaan kiinnostaa, kannattaa pitää silmät auki ja pyytää vaikka taloon jäänyttä kollegaa vinkkaamaan mahdollisista avoimista paikoista.

Lue lisää
Apua, ensimmäistä kertaa yt-tilanteessa
Mitä pitää tietää yt-neuvotteluista?
Mihin kaikkeen tukipaketti vaikuttaa?
Mitä tarkoittaa takaisinottovelvollisuus?
Miten toimin päättämissopimuksen kanssa?