Avtalssituationen var ett hett samtalsämne i representantskapet

Representantskapet diskuterade aktivt under sitt tvådagarsmöte. I synnerhet kollektivavtalssituationen var ett hett samtalsämne.

Förhandlingarna i försäkringsbranschen har pågått sedan augusti. Förhandlingarna har saktats ner av arbetsgivarsidans vilja att binda lösningen till den så kallade allmänna linjen. Förhandlingarna om den förs vid teknologiindustrins förhandlingsbord.
Det är osannolikt att vi får ett avtal i försäkringsbranschen före den gemensamma linjen uppnås.

– Vi skulle vilja förhandla utifrån försäkringsbranschens utgångspunkter. Vi är besvikna över att inte kunna gå framåt innan den s.k. allmänna linjen har bestämts, sa ordförande Liisa Halme.

När tidningen går i tryck var förhandlingssituationen öppen.

Utredningsarbetet fortsätter

Representantskapet beslutade att fortsätta förbundsutredningen. FMF har under hösten utrett möjligheterna att gå samman med fackförbundet Pro eller Erto. Arbetet fortsätter nästa år.

Representantskapet beslutade om medlemsavgiften. Medlemsavgiften förblir oförändrad, dvs. 1,3 procent av den förskottsinnehållningsbara lönen. I summan ingår arbetslöshetskassans medlemsavgift. Inte heller avgiften för icke förvärvsarbetande personer ändras. Den är sex euro i månaden.

Ny verksamhetsledare för förbundet

Representantskapet valde en ny visstidsanställd verksamhetsledare. Till uppgiften valdes Tero Wiheriäkoski som tidigare fungerat som förbundets utvecklingschef.

Stor medlemskryssning i september

Representantskapet beslutade också om att ordna en stor medlemskryssning. Kryssningen till Stockholm äger rum 4.-6.9.2020. Båten är Viking Mariella. Personer med anställningsförhållande, arbetslösa och pensionärer kan komma med. Totalt ryms 650 personer med. Anmälan öppnas på tisdag 4.2.2020 och sker via en länk på förbundets webbplats.

Priset för resan är endast 40 euro. I priset ingår hyttplats i en tvåpersoners hytt, två gånger frukost- och middagsbuffé samt program.