Blogi: Kuka jäikään asemalle?

Työtavat ja -välineet ovat kehittyneet valtavasti työvuosieni aikana vakuutusalalla. Olisin toivonut, että 26 vuodessa kehitystä olisi tapahtunut myös siinä, miten henkilöstön edustajat ja luottamusmiehet otetaan mukaan yhteistoimintaan. Tässä asiassa aika on jämähtänyt.

Kovien muutosten aikana oikea toimintamalli olisi käydä avoimesti yhdessä henkilöstön kanssa suunnitelmat läpi. Kertoa, mihin suuntaan yhtiö on muuttamassa strategiaa. Kertoa, miksi ja miten työtä jatkossa tehdään. Pitämällä henkilöstön edustajat mukana jo suunnittelutyössä saavutetaan paras mahdollinen lopputulos. Jättämällä ulos vahvistetaan asemointia.

Rusinoita pullasta

Lokakuun lopulla kaksi vakuutusalan yhtiötä ilmoitti isoista yt-neuvotteluista. Ainakin toisessa yhtiössä henkilöstön edustajat yllätettiin täysin, koska asiasta ei hiiskuttu heille etukäteen.

Tulevaisuutta suunniteltaessa on huomioitu vain alalle tulevat muutokset ja kilpailukykytavoite, yhteinen tulevaisuuden ennakointi ja henkilöstön osaamiseen sekä työhyvinvointiin panostaminen on unohdettu täysin. Näin poimimalla rusinat pullasta ei toimita työntekijä- ja työnantajapuolen yhteisen Hyvinvoiva Finanssiala –hankkeen mukaisesti. Tulee mieleen, onko siihen tutustuttu lainkaan?

Koska panostetaan henkilöstöön?

Mukanaolomme HyFi-hankkeessa tarkoittaa sitä, että aiomme katsoa loppuun, miten vakavasti työnantajapuoli toimii hankkeen hengen mukaisesti yhtiöissä. Aika heikolta näyttää, ehkä joitakin pieniä pilkahduksia on havaittavissa.

Samat väännöt työpaikoilla jatkuvat. Massiivisista muutoksista ilmoitetaan ripeään tahtiin. Yhtiöt tekevät valtavia investointeja digitaaliseen maailmaan ja unohtavat usein yhden tärkeän osatekijän, henkilöstön. Kannattaisiko osa investointimiljardeista jyvittää henkilöstön kehittämiseen ja kouluttamiseen?

Olen kuvaillut HyFi–hankkeessa ja muutoksessa mukana olemista: nousta junaan laiturille jäämisen sijaan. Kumpi nousi junaan, minne se on menossa ja kuinka moni nyt jäikään laiturille? Tuntuu kuin roolit olisivat vaihtuneet.

Liisa Halme
Kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton puheenjohtaja