Blogi: Entäpä jos?

Olipa kerran maa, jonka ongelmien taustalla oli iso paha ay-liike. Se vaati vuosien varrella silmät kiiluen työntekijöille lomia, perhevapaita, palkankorotuksia ja ylityökorvauksia. Se sitoi työehtosopimuksilla työnantajien kädet ja irtisanomissuojalla turvasi työntekijöiden asemaa.

Tältä voisi kuulostaa iltasatu, jota kerrottaan herkällä korvalla kuunteleville päättäjille. Mutta minkälainen olisi työnantajien Onnela, jossa työelämän pelisääntöjä ei luotaisi työehtosopimuksilla ja työelämän lainsäädännöllä?

Onnelassa kellonajat tai viikonpäivät eivät työntekoa kahlitsisi. Työtä painettaisiin yli 12 tuntia päivässä seitsemän päivää viikossa. Illaksi kotiin jäisi monelle vain etäiseksi mainoslauseeksi.

Vaikka päivät olisivat kuinka pitkiä, saisi niistä saman palkan. Ylityö- ja viikonloppukorvaukset olisivat vitsejä, joilla työnantajat huvittaisivat toisiaan saunailtojen jälkilöylyissä.

Samalla tavalla tarinaa iskettäisiin vuorotteluvapaasta. Siitä työntekijöiden hullusta haaveesta, joka auttaisi muka jaksamaan työelämässä pidempään. Etätyö se vasta kirvoittaisikin röhönaurut, ettäkö työntekijät voisivat työskennellä vahtimatta kotoa käsin.

Sopiminen kuoli sukupuuttoon

Vakituinen työsuhde olisi jäänne muinaisuudesta. Asia, josta joku olisi kuullut perimätietona isovanhemmiltaan, jota monet epäilevät urbaaniksi legendaksi. Olisihan Onnelan työ korkeintaan määräaikaista, töihin tultaisiin tarvittaessa ja vaikka vain muutamaksi tunniksi viikossa. Työaikoja ja työsuhdetta ei sitoisi minkäänlainen sopimus vaan työnantajan tarve.

Onnelassa palkoista tai niiden korotuksista ei tarvitsisi sen kummemmin neuvotella. Työn hinnan määrittelisi työnantaja. Jos jaksaisi, hyvälle kaverille maksaisi kunnolla, hankalalle akalle riittäisi pienempikin palkka. Siinä olisi riittävästi läpinäkyvyyttä palkkaukseen.

Sopiminen ja neuvottelut näivettyisivät ja lopulta katoaisivat sanakirjasta. Eihän kukaan enää tietäisi, mitä sopimisella ja neuvottelulla on aikoinaan tarkoitettu. Onnelassa asiat hoidettaisiin dynaamisemmin, sanelemalla ja pakottamalla.

Bakteerien paratiisi

Elämä olisi monimuotoista, tarjoaisihan Onnela mahtavat mahdollisuudet erilaisille viruksille. Tartuntataudit kukoistaisivat, koska ne saivat levitä esteettä työntekijältä toiselle. Miten riemukkaasti norovirus siirtyisikään työkaverilta toiselle. Tai miten innokkaasti influenssa levittäisi ilosanomaansa, kun sairauslomia ei olisi.

Muutkin sairaudet saisivat rauhassa rehottaa, koska työterveydenhuoltoa ei olisi eikä työnteolta juuri lääkäriin ennättäisi. Sairauksien ennaltaehkäisy, mitä se olisi? Työhyvinvoinnista harva olisi edes kuullut, vielä harvempi sellaista olisi itse kokenut.

Tuottavuusloikkivat vastasyntyneet

Olisi Onnelassa ongelmiakin, nimittäin uusien työntekijöiden saaminen. Kuka lapsia uskaltaisi tai jaksaisi hankkia? Eihän perhevapaita tai hoitovapaita olisi, vaan vauva ja äiti pitäisi saada parissa viikossa työ- ja tarhakelpoisiksi, iloisesti tuottavuusloikkiviksi  kansalaisiksi.

Ja ettäkö sairaan lapsen kanssa voisi jäädä kolmeksi päivää kotiin, ei nyt sentään työnantajan kustannuksella!

Loppu lomastressille

Onnelassa työntekijä säästyisi monelta päänvaivalta. Esimerkiksi loman ajankohdasta ei tarvitsisi huolehtia. Lomaa pidettäisiin juuri silloin kuin se työnantajalle sopii ja juuri niin paljon kuin työnantaja tahtoo. Ei tarvitsisi sovitella työyhteisön loma-aikatauluja yhteen, koska loma-aikoihin ei olisi kellään mitään sanottavaa.

Voisipa työnantaja säästää työntekijän loman ja sen suunnittelun kurjimukselta. Joskus saisi ehkä pitää pari päivää vapaata työnteon lomassa, jos se aikatauluihin sopisi.

Jos työnantajan sanelemat ehdot eivät kelpaisi, lähteä saisi ihan saman tien. Ilman irtisanomisaikaa, takaisinottovelvoitetta tai irtisanomisajan palkkaa.

Onneksi näin ei kuitenkaan ole. Työehtosopimukset luovat pelisäännöt ja turvaavat työntekijöiden oikeuksia. Eivätkä onneksi työpaikatkaan ole Onneloita vaan työtä tehdään  toivottavasti yhdessä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden eteen työehtosopimusten puitteissa.

Satu Lehmuskoski
Kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton viestintäpäällikkö