Epävarmuuden aika

Vakuutusalalla on totuttu fuusioihin. Vaikka meille liiton toimistossa työskenteleville fuusiot ja yhteistoimintaneuvottelut sekä niihin liittyvä lainsäädäntö ja menettelytavat ovat tulleet vuosien varrella tutuksi, henkilöstön vähentämiseen tähtääviin neuvotteluihin ei voi tottua tai turtua.

Ilmarisen ja Eteran fuusio ja alkaneet yhteistoimintaneuvottelut koskettavat noin 800 henkilön työsuhdetta. Lähes joka neljäs työsuhde uhkaa päättyä. Kaikki Ilmarisessa ja Eterassa työskentelevät pohtivat, jatkuuko oma työ tai miten työtehtävät mahdollisesti muuttuvat.

Hyvinvointi, työkyky ja parempi työelämä ovat eläkeyhtiöiden ydinosaamista, jota yhtiöt tarjoavat asiakkailleen. Ilmarisella ja Eteralla on nyt näytön paikka, kuinka avoimesti ja yhteistyössä henkilöstön kanssa neuvottelut käydään. Sekä miten työntekijöistä huolehditaan ja minkälaista tukea henkilöstölle on tarjolla, olipa lopputulos työsuhteen päättyminen tai muuttuvat työtehtävät.

Kun Ilmarisen ja Eteran yhteistoimintaneuvotteluihin lisätään muissakin yhtiöissä käynnissä olevat neuvottelut, vuosi päättyy epävarmoissa tunnelmissa joka kymmenennellä vakuutusalalla työskentelevällä henkilöllä.

Matala kynnys yhteydenpidossa

Liiton kotisivuilla ja uutiskirjeissä on tietoa työelämästä ja yleisimmin kysytyistä asioista. Lainsäädäntöä ja työehtosopimusta joudutaan kuitenkin usein myös tulkitsemaan ja harkitsemaan tapauskohtaisesti. Siksi ei kannata epäröidä yhteydenottoa liittoon, kun haluat tietoa tai neuvoja työelämän tai työsuhteeseesi liittyvissä asioissa. Meille on tärkeää, että voimme auttaa ja palvella henkilökohtaisesti.

Liiton toimiston asiantuntijoihin saat yhteyden monin tavoin. Tänä päivänä sähköposti on suosituin tapa lähettää kysymyksiä. Kotisivujen ja sosiaalisen median kautta tulevat yhteydenotot ovat myös käytössä. Ja tietysti puhelin.

Moni jäsenemme haluaa varmistaa, että yhteydenotto ja esillä oleva asia käsitellään luottamuksellisena. Meille on itsestään selvää, että otamme yhteyttä työnantajaan tai henkilöstön edustajiin vain silloin, kun olemme näin jäsenen kanssa sopineet.

Turvallinen olo

Henkilöstön edustajien ja jäsenten auttaminen ja tukeminen tekee työstäni merkityksellistä. Tunteettomasti en pysty työtäni tekemään. Tunteiden vuoristoradalla olen huipulla ja liekeissä, kun epäoikeudenmukaisesti kohdellun jäsenen asia saadaan hoidettua kuntoon. Tai kun yhtiöissä neuvotellaan ja sovitaan esimerkiksi palkkausjärjestelmästä tai työajoista hyvässä yhteishengessä. Aallon pohjalla olen silloin, kun neuvotellaan työsuhteiden päättymisestä.

Monet jäsenet ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi. Hoidamme yhdessä jäsenelle tärkeitä, merkityksellisiä ja henkilökohtaisia asioita. Pohdimme vaihtoehtoja ja mitä vaikutusta niillä on tulevaisuuteen. Kerromme kuulumisia vuosien varrella.

Tämän syksyn mieleen painuvimman palautteen sain jäseneltä, jota olen ensimmäisen kerran auttanut nuorena juristina lähes 30 vuotta sitten. Ja jälleen tänä vuonna. Tämä tekstiviesti kosketti: “Kiitos Kirsi. Mulla on tosi turvallinen olo sun kanssa.”

Toivottavasti voin yhdessä liiton asiantuntijoiden ja henkilöstön edustajien kanssa tarjota mahdollisimman monelle jäsenelle tulevaisuudessakin turvallisen olon.

Kirsi
Kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton toiminnanjohtaja