Edunvalvonta kansainvälistyy koko ajan

Edunvalvonta vaatii yhä enemmän kansainvälistä yhteistyötä, sillä lainsäädäntö tulee enenevässä määrin Euroopan tasolta. Alan trendit leviävät myös ennen näkemättömällä vauhdilla yhtiöstä toiseen ja maasta toiseen, mikä edellyttää jatkuvaa seuraamista ja valppautta ammattiliitoilta.

Yhteistyötä tehdään entistä enemmän myös työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kesken. Työntekijät ja työnantajat ovat yhdistäneet voimansa esimerkiksi digitalisaatiomyllerystä vastaan Euroopassa. Yhteistyön tuloksena on syntynyt digitalisaatiojulistus, johon on kerätty keinoja työpaikkojen säilyttämiseksi nopeatempoisessa muutoksessa.

Etätyössä valtavat mahdollisuudet

Vakuutusväen Liiton puheenjohtaja Liisa Halme on ollut mukana tekemässä julistusta. Hän uskoo, että digitalisaatiota voitaisiin hyödyntää paljon nykyistä enemmän esimerkiksi etätyössä ja paikallisessa sopimisessa.
– Jos työtä voisi tehdä halutessaan kotoa käsin, saattaisi joustoa esimerkiksi työaikojen suhteen löytyä nykyistä enemmän, Liisa Halme pohdiskelee.

Joustojen lisääntyminen edellyttäisi kuitenkin muutoksia toimintakulttuuriin. Kontrollista pitäisi päästä kohti luottamusta ennen kuin paikallisia sopimuksia alkaa aidosti syntyä.  Osa työnantajista ei edelleenkään luota siihen, että  työntekijät tekevät työnsä ilman niskaan hengittämistä.

Maailmanlaajuista yhteistyötä Ilossa

Työnantajat ja työntekijät tekevät arvokasta yhteistyötä myös muilla kansainvälisillä foorumeilla.  VvL pääsi edustamaan alan työntekijöitä kansainvälisen  työjärjestön ILOn kokoukseen. ILO on YK:n alainen järjestö, joka hoitaa työvoimaan ja työntekoon kuuluvia asioita.  Kokouksen osallistujakaarti on arvovaltainen, mukana oli erityisesti ministereitä ja korkeita virkamiehiä.

Kolmipäiväisen kokouksen aikana osallistujat löysivät yhteisymmärryksen etätyöstä ja luonnostelivat julkilausuman etätyön ohjeistukseksi.
– Kokouksen aikana tuli hyvin käsinkosketeltavaksi se, miten etätyölle tarvitaan yhteiset säännöt mm. työaikojen, seurannan ja työsuojelun suhteen maailmanlaajuisesti, Liisa Halme kertoo.

Vakuutusväen Liitolla oli paljon annettavaa, sillä työnantaja- ja työntekijäjärjestöt ovat käsitelleet laajasti etätyöasioita vakuutuksen sosiaalidialogissa Euroopan tasolla.
– Esimerkiksi meidän Hyvinvoiva Finanssiala -hankkeemme kiinnostaa kovasti.  Tietoa sen hyvistä käytännöistä on viety sisarliittoihin, Halme hymyilee.

Hyvät ja huonot esimerkit

VvL ei ole vain antamassa. Kotiintuomisina oli paljon tietoa uusimmista trendeistä ja siitä, minkälaisia kokeiluita maailmanlaajuisesti on ollut meneillään vakuutusalalla.  Tämä auttaa edunvalvonnassa, koska hyvät mallit otetaan mielellään käyttöön ja huonojen suhteen osataan olla sopivasti varpaillaan.

Satu Lehmuskoski
Kuva Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here