Blogi: Iloisesti svengaava jouluporo

Työpaikallamme suunniteltiin yhdistettyä työhyvinvointi-iltapäivää ja pikkujoulua. Tehtävät jaettiin kullekin osaamisen perusteella. Täydellisyyttä hipova sihteerimme selvitti ajat, paikat ja hoiti varaukset. Taitava työsuojeluvaltuutettumme suunnitteli oivallisen tyhy-ohjelman.

– Sä olet paras iloisesti svengaavana jouluporona, kollega sanoi minulle työnjaon päätteeksi.

Tämä on yksi parhaiten mieleeni jääneistä palautteista ja se nostaa edelleen hymyn huulille. Se oli henkilökohtainen kiitos roolistani työyhteisössä. Siinä missä kliseiset korulauseet ja päälle liimatut hypesanat unohtuvat helposti, henkilökohtaiset sanat jäävät mieleen. Paras palaute tulee aidosti ja sydämestä.

Palautetta pitää antaa isoista ja pienistä asioista. Palautetta ei tarvitse pidätellä siihen asti, että maailma tai vähintäänkin projekti tulee valmiiksi. Ennen hankkeen valmistumista on varmasti tapahtunut  paljon sellaisia asioita, joista voi kollegaa kiittää.

Tärkeää on antaa palautetta kaikille. Niin sille, joka pitää koko homman pyörimässä kuin sillekin, joka omalla, pienemmällä panoksellaan hoiti tietyn homman kotiin. Tai sille, joka tarjoaa olkapäätään työkaverille juuri silloin, kun toinen sitä eniten tarvitsee.

Siedätä pienissä erissä

Työpaikoilla on myös ihmisiä, jotka silmin nähden kiusaantuvat siitä, että heidän tekemisiään kehutaan muiden kuulleen. Puna puskee kaulasta kohti kasvoja ja suu sopertaa, että “kuka tahansa olisi sen voinut tai osannut tehdä.”  Tai että “eihän se nyt mitään ollut.”

Palautteen saamiseen voi kuitenkin siedättää. Uskon, että punastuttavakin palaute tuntuu syvällä sisimmässä hyvältä ja pikku hiljaa positiivisen palautteen sidätys alkaa toimia. Seuraavan kerran kiitokset eivät ehkä enää tunnukaan aivan yhtä nolostuttavilta.

Tänään vietämme unelmien työpäivää. Minun unelmieni työpäivänä mahdollisimman moni saa ja antaa palautetta. Autathan unelmani toteuttamisessa ja annat palautetta työkaverillesi?

Satu Lehmuskoski,
kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton viestintäpäällikkö

#meidänvvl
#unelmientyöpäivä