Kesätyöntekijän muistilista

Tervetuloa kesätöihin vakuutusalalle. Olet tehnyt hienon valinnan kesätyöpaikkasi suhteen.

Olethan tehnyt kirjallisen työsopimuksen, jossa on sovittu ainakin työtehtävistä, työsuhteen kestosta, mahdollisesta koeajasta, määräaikaisuuden perusteesta, palkasta ja luontoiseduista (esimerkiksi lounaasta), palkanmaksukaudesta, työajasta ja irtisanomisajasta?

Vakuutusalalla on oma työehtosopimus, johon on hyvä tutustua.

Tunnetko työsi?

On tärkeää, että saat heti työsuhteen alussa perehdytyksen työtehtäviin ja työpaikan oloihin, opetusta ja ohjausta työn haittojen ja vaarojen ehkäisemiseksi sekä kunnolliset työolot.

Työsuhteen aikana on hyvä tarkistaa palkkalaskelmasta, että saat oikeansuuruisen palkan. Tarkista myös, että siinä on mukana kaikki sopimuksen mukaiset lisät, esimerkiksi iltalisät ja ylityökorvaukset. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä esimieheesi tai työpaikkasi luottamusmieheen.

Työntekijänä sinulla on velvollisuuksia kuten noudattaa työnantajan määräyksiä ja ohjeita, huolehtia omasta ja muiden työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä sekä välttää muihin työntekijöihin kohdistuvaa häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua.

Ota jäsenedut käyttöön

Kesätyöntekijän kannattaa liittyä jäseneksi Vakuutusväen Liittoon. Pääset nauttimaan jäseneduista jo kesän aikana, ja työntekoon liittyvissä epäselvissä asioissa saat apua oman työpaikkasi luottamusmieheltä tai liiton asiantuntijoilta.

Kesätyöntekijöitä auttaa myös Kesäduunari-info, joka palvelee numerossa 0800 179 279 elokuun loppuun asti. Palvelu on maksuton. Lisätietoa työelämän asioista löydät myös työelämään.fi-sivustolta.

Muista pyytää työtodistus

Kun työsuhteesi kesän jälkeen päättyy, huolehdi, että sinulle maksetaan kaikki takautuvat palkanosat, lomakorvaukset ja esimerkiksi ylityökorvaukset. Muista myös pyytää työtodistus esimieheltäsi. Työtodistuksessa tulee näkyä ainakin työsuhteen kesto ja keskeiset työtehtävät.

Kuva Pixabay