Kiky-talkoot päättyvät vakuutusalalla

Kiky-talkoot päättyvät vakuutusalalla toukokuun lopussa. Ilmaiseksi kiky ei kuitenkaan alalta lähtenyt. Kuten muidenkin alojen työehtosopimuksiin niin myös vakuutusalan sopimukseen on leivottu kikyn hinta.

– Sopua ei olisi syntynyt, ellei kikyn hintaa eli 1,4 prosentin kustannusvaikutusta olisi saatu sopimukseen, puheenjohtaja Liisa Halme kertoo. 

Kesäkuusta lähtien aika käytetään osaamisen kehittämiseen ja näistä tunneista maksetaan työntekijöille normaalia palkkaa. Ilmaiseksi tunteja ei tarvitse enää tehdä.

Työnantaja voi määrätä työntekijän osaamisen kehittämiseen enintään 24 tunniksi vuodessa. Osaamisen kehittäminen tapahtuu varsinaisen työajan ulkopuolella, ei kuitenkaan arkipyhinä tai sunnuntaisin.

Osaamisen kehittämisen tunnit eivät koske kenttämiehiä. He eivät ole olleet  kikyn piirissä, koska kenttämiehillä ei ole työaikaa. 

Tuntityöläiset sopimuksen piiriin

Sopimus tuo merkittävän parannuksen tuntitöitä tekevien ja lyhyissä työsuhteissa olevien arkeen. Jatkossa työehtosopimus koskee myös heitä eli esimerkiksi ylityöt, sairauslomat ja arkipyhät menevät työehtosopimuksen määräysten mukaan. Näissä asioissa on aika ajoin ilmennyt ongelmia eri yhtiöissä. 

Tuntityöläisten ja lyhyessä työsuhteessa olevien saaminen työehtosopimuksen piiriin on tärkeä työvoitto. 

– Kohtelu on ollut syrjivää. Olemme yrittäneet muuttaa tätä asiaa vuosia ja nyt vihdoin onnistuimme, Liisa Halme iloitsee. 

Hyviä uutisia tulee myös VTS-tutkinnon suorittaneille. VTS-lisä nousee 82 euroon huhtikuun alusta lähtien. 

Tolkkua etätyöntekijöiden tavoitteisiin

Sopimus sisältää hyviä uutisia myös etätyötä tekeville. Uusitun etätyöohjeistuksen mukaan tavoitteet ovat samat niin etätyössä kuin työpaikallakin. 

– Liittoon on tullut paljon yhteydenottoja siitä, että etätyössä on vaadittu enemmän kuin toimistolla työtä tehdessä. Jatkossa etätyön tavoitteiden ja työmäärien pitää olla samat, tehtiinpä työtä kotona tai työpaikalla, Halme kertoo.

Huomautus-varoitus -menettelyyn kohennuksia

Myös kenttämiesten huomautus-varoitus -menettelyyn on luvassa parannuksia. 

Jatkossa huomautuksen tai varoituksen yhteydessä kenttämiehen työtä verrataan yhtiön muiden, vastaavanlaisissa olosuhteissa työskentelevien tuloksiin. Aiemmin tuloksia on verrattu ensisijaisesti yhtiön asettamiin vähimmäistavoitteisiin ja vasta varoitusvaiheessa on vertailtu vastaavanlaisissa olosuhteissa työtä tekevien tuloksiin

Vakuutusväen Liiton edustajisto hyväksyi alan neuvottelutuloksen maanantain kokouksessaan.

Lue lisää
Palkat nousevat huhtikuun alussa