Kuka auttaisi esimiestä?

Esimiehiltä on vaadittu paljon koronaepidemian aikana.

Esimiehiltä on vaadittu paljon epidemian aikana. Jotkut työyhteisöt siirtyivät ensimmäistä kertaa etätyöhön. Puutetta saattoi alussa olla niin koneista kuin kaistoistakin. Kysymyksiä ja tarpeita sateli eikä niihin ollut vastauksia tai ratkaisuja.

Samaan aikaan johtamiselta vaadittiin uudenlaista otetta. Perinteisten palavereiden, käytävä- ja kahvihuonekeskustelujen sijaan yhtäkkiä kaikki pitikin hoitaa virtuaalisesti.
Verkon välityksellä piti vainuta, miten työyhteisö voi ja kuka tarvitsee lisätukea.

Vaativaa viestintää

Etätyön aikana alaisten ongelmia on vaikeampi tunnistaa ajoissa. Alkoholi on saattanut hiipiä arkeen eikä vanhan viinan hajua tunne verkossa. Uupunut on voinut jäädä ilman apua, jos hän ei ole koronapelossa lähtenyt työterveyteen.

Viestintätaidot joutuivat koetukselle, erityisesti vaikeiden asioiden puheeksi ottaminen oli vaativampaa kuin kasvotusten.

Onpa esimiehen rooli ajoittain muuttunut erotuomariksikin, kun virtuaaliviestinnän sävyjä ja sanoja on tulkittu väärin.

Jääkö aikaa alaisille?

Esimiesten täyteen buukatut kalenterit ovat myös vaikeuttaneet asioiden hoitamista. Teams-putkien väliin ei ole jäänyt riittävästi aikaa alaisten asioille. Osa esimiehistä on hautautunut töiden alle ja osa on etääntynyt työyhteisöstään.

– Puolen vuoden aikana kahdesti on kyselty kuulumisia ja toivotettu tsemppiä, eräs vastaaja kertoo.

Vastuuta on voitu pallotella yhtiössä. Esimiehellä ei ole aina ollut valtaa asioiden hoitamiseen vaikka halua olisikin.

Tukea ja luottamusta

Moni esimies on osoittanut mainiota muuntautumiskykyä ja onnistunut hienosti. Yleensä silloin tiedottamista on tehostettu ja yhteydenpidosta pidetty huolta. Työntekijöihin on luotettu ja annettu heille työrauha.

– Esimieheni on toiminut mallikkaasti tiedottamisen ja kuulumisten kyselyn suhteen. Hän rauhoittaa tilanteet hyvin ja asiallisesti, jos joku asia alkaa herättää keskustelua.

Tärkeää on myös kiitos ja kannustus tilanteessa, joka on täynnä muutosta ja epävarmuutta.

Sitaatit on poimittu VvL:n koronakyselystä.

Satu Lehmuskoski
Kuva Shutterstock

Lue lisää
Monen hyvinvointi parani korona-aikana