Kykenisitkö siihen?

Vakuutusalan työnantaja haluaa vaihtaa sopimisen saneluun. Toimintatapa on käsittämätön ja alalle varsin vieras. Alalla on kautta aikojen pystytty hyvään yhteistyöhön ja sopimiseen. Onhan työelämää kehitetty yhdessä kovasti kehutussa Hyvinvoiva Finanssiala -hankkeessa. On tehty menestyksekkäästi paikallisia sopimuksia esimerkiksi palkkausjärjestelmästä ja monesta muusta asiasta.

Lauantaityöstäkin on sovittu joissain yhtiöissä ja sopimukseen on oltu tyytyväisiä. Mukaan ovat voineet tulla ne vapaaehtoiset, joiden elämäntilanteeseen lauantaityö sopii. Ketään ei ole pitänyt pakottaa vaan vapaaehtoisia on aina löytynyt. Sama järjestelmä olisi varmasti sovittavissa sunnuntaityön osalta, jos tahtoa olisi.

Mutta tahtoa ei tunnu olevan. Työnantaja haluaa nyt tuhota  paikallisen sopimisen kulttuurin sanelullaan. Se muistuttaa norsua posliinikaupassa, joka romuttaa törmäilyllään kaiken arvokkaan kuten paikallisen sopimisen perinteen.

Kysymys kuuluukin työnantajille. Kykenisittekö siihen? Pystyisittekö tulemaan  neuvottelupöytään ilman pakkoa ja sanelua? Pystyisittekö yhä neuvottelemaan perinteisellä tavalla, jolla alalla on saatu hyviä tuloksia, ja täytetty työnantajan tarpeita esimerkiksi lauantaityön suhteen?

#suostuisitkosinä

Lissu
Kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton puheenjohtaja