Lähde mukaan päivääni

Arkiaamuni alkaa aikaisin kotipuuhilla eli radio päälle, aamupala itselle ja koirille, työkassi kasaan ja valmistautumisen jälkeen matkaan. Niin tänäänkin. Sitä ennen käyn somen läpi, usein jo sängyssä. Facebookista, Twitteristä, Instagramista ja Hesarista tutkin, mitä on tapahtunut ja missä mennään.

Olen ottanut tavakseni kertoa somessa, mitä juuri sinä päivänä teen. Mieheni tokaisee joskus, että ei tarvitsisi avautua ihan kaikesta. Pidän kuitenkin kunnia-asiana sitä, että jäsenet tietävät, missä ja miten työskentelen. Heillehän tätä työtä joka päivä teen.

Työpäiväni sujuu harvoin yhden työpöydän ääressä. Yleensä kotona hoituu ensimmäinen puhelu kollegan, jäsenen tai työantajan kanssa aamuaskareiden lomassa. Tänäkin aamuna tarkistin kollegalta pari yksityiskohtaa aamupäivän palaveria varten.

Tänään päiväni etenee kolmen pysähdyksen taktiikalla. Aamu alkaa työpaikallani Ifissä jäsentä tavaten, sitten on lyhyt palaveri yhden esimiehen kanssa ja siirtymätaival liiton luottamusmiesten koulutukseen. Kolmas etappi on kokous STTK:n toimistolla. Usein päivä jatkuu vielä kotona skypella If-maiden aikaeron takia.

Työmatkalla yritän olla hiljaa ja kuunnella musiikkia. Automatkat ovat irtaantumista kaikesta. Silloin lataan akkujani, mietin. Olen offline. Tähän pyrin, aina en onnistu.

Joka päivä oppii uutta

Luottamusmiehen työhön kuuluu edunvalvontaa työsopimusten, työehtojen, työehtosopimuksen ja paikallisten sopimusten sisällöistä. Usein myös se on sopimista, sovittelua ja neuvottelua.

Jäseniä autetaan monissa asioissa. Tyypillisimpiä asioita ovat esimerkiksi  tulkintaerimielisyydet, kysymykset palkasta, taukojen pitämisistä, kolmikantakeskusteluista, työvuoroista ja säännöistä työpaikalla.

Luottamusmies ei ole yksin

Luottamusmiesorganisaatio muodostaa tiimin, joka kokoontuu säännöllisin väliajoin. Kukaan ei tee työtä yksin. Takana on myös liiton toimiston koko tiimi.

Tässä työssä ei koskaan ole valmis; joka päivä oppii varmasti uutta. Hallussa pitää olla niin  yhtiön toiminta, talous, strategia ja organisaatio kuin keskustelusuhteet johtoon ja johtajiin.

Vuosien saatossa olen tutustunut erilaisiin tapauksiin. Usein asiat päättyvät hyvin tai tyydyttävästi. Suuria voittojakin on saavutettu, mutta toisaalta aina ei pysty auttamaan.  Monen jäsenen elämässä olen ollut hetken matkaa ja joidenkin mukana pidemmän aikaa. Kaikki heidät on tallennettu mieleeni, sydämeeni ja mustiin muistikirjoihin, joita on kymmeniä.

Olen etuoikeutettu, koska olen saanut hoitaa luottamustointani jo usean vuoden ajan. Uudelleenvalinta on joka kerta yhtä arvokas ja jännittävä. Kaikki palaute on tervetullutta, pääsääntöisesti se on ollutkin positiivista ja rakentavaa. Muutakin on tullut, mikä on hyvä.

Miten voin auttaa?

Miten voin auttaa, on usein kysymykseni, kun jäsen ottaa yhteyttä. Olen vain liittomme jäseniä varten eli jäsenmaksulla saa myös luottamusmiehen palvelut.

Edunvalvontatöiden parasta antia on jäsenten tapaaminen, vaikka kahvihuoneessa sanaristikkoa tehden. Siinä samassa tulee vaihdettua kuulumiset ja minulle jää paljon tärkeätä tietoa arjesta eli mitä voisi tehdä ehkä toisin kyseisellä osastolla ja mikä toimii.

Kaikki informaatio tallentuu mieleeni nimettömänä. Se on yksi perusperiaate luottamusmiehen toiminnassa; luottamuksella kerrottua. Mitään ei viedä ilman lupaa tai toimeksiantoa henkilön nimellä eteenpäin.

Haaveena poliisiopisto

Omasta itsestä huolehtiminen on tärkeä asia. Pitää olla empaattinen ja osaa asiansa. Toisaalta asioiden ei saa antaa mennä ihon alle, jotta itse jaksaa. Vain kerran olen miettinyt, onko tämä sen arvoista. Silloin jouduin somekiusaamisen kohteeksi ja siihen sekoitettiin läheiseni. Aloin pitämään puhelinta öisin äänettömänä. Offline-tila on välillä kultaakin arvokkaampaa.

Rakastan työtäni. Edunvalvonta on sitä, mistä jo nuorena haaveilin. Haluan auttaa muita ja muuttaa epäkohtia ja saavuttaa tasa-arvoa tähän maailmaan. Haaveilin poliisiopistosta, luottamusmies tuli. Eikö se ole vähän sama asia?

Haluaisitko kysyä saman kysymyksen?

Päivä päättyy siihen, mistä se alkoikin, kotiin, läheisten luo. Pyrin aina käymään päivän mielessäni läpi, ihmiset, asiat ja miten meni. Sen jälkeen koiralenkki vie ajatukset muualle kunnes seuraava aamu tuo tullessaan taas ihan uudet asiat.

Luottamusmiehen arvokkaana tehtävänä on ison joukon edustaminen. Työssä oppii paljon ja taustajoukot löytyvät. Oletko miettinyt, haluaisitko sinäkin esittää kysymyksen: Miten voin auttaa?

Lissu
Kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton puheenjohtaja