Mihin suuntaan seuraavaksi Sampo?

Torbjörn Magnusson on pitkän linjan sampolainen, konsernissa hän on työskennellyt 18 vuotta.

Ruotsalainen Torbjörn Magnusson aloittaa Sammon konsernijohtajana vuoden alussa. Pitkän uran Sampo-konsernissa tehnyt Magnusson on tehtävästään silmin nähden innostunut.

– Tämä on ainoa työ, jonka todella haluan, hän sanoo hymyillen.

Magnusson saa käsiinsä hyväkuntoisen ja toimivan konsernin nykyisen konsernijohtajan Kari Stadighin jäädessä eläkkeelle.

– Tase on hyvin vahva ja pystymme reagoimaan tarvittaessa nopeasti.

Magnusson ei paljasta, mihin suuntaan Sampo seuraavaksi tähyilee. Hänen mukaansa tavoitteena on seurata toimintaympäristöä, jotta konserni pystyy tarvittaessa reagoimaan nopeastikin. Valppautta vaativat myös finanssimaailman jatkuva turbulenssi ja matala korkotaso.

Selvää lienee kuitenkin se, että Nordeassa puhaltavat muutoksen tuulet. Ovathan sen tuotot laskeneet, ja osakekurssi liki puolittunut kahdessa vuodessa. Tämä ei tyydytä sen paremmin sijoittajia kuin Sampoakaan, joka on Nordean merkittävä osakkeenomistaja. Magnusson on lisäksi Nordean hallituksen puheenjohtaja.

Vuodesta toiseen huipputulosta Ifissä

Aiemmin Ifin toimitusjohtana työskennellyt Magnusson on pitkän linjan sampolainen, konsernissa hän on työskennellyt 18 vuotta.

Suurimman osan ajasta Magnusson on ollut Ifin toimitusjohtajana. Hänen aikanaan If on nakuttanut ennätystuloksia vuosi vuoden perään. If on aivan omilla luvuillaan kannattavuutta mittaavassa yhdistetyssä kulusuhteessa.

Mikä on pitänyt erinomaista tulosta tehneen Magnussonin vuodesta toiseen Sampo-konsernissa? Tulosta tekevälle toimitusjohtajalle ottajia olisi varmasti ollut myös muulla.
Magnusson kertoo viihtyvänsä Sammossa, mikä on pitkän työuran salaisuus.

– Täällä tavoitteet ovat selvät. Kovaa työntekoa arvostetaan ja onnistumisesta myös palkitaan.

Magnusson kiittää Sammon yrityskulttuuria, joka on rehellistä ja suorapuheista. Lisäksi työtä on saanut tehdä hyvien tyyppien, kuten oman alansa huippuosaajien Kari Stadighin ja Björn Wahlroosin kanssa.

Kumpaakaan Magnusson ei aio lähteä kopioimaan, vaan luottaa omaan linjaansa ja esimerkin voimaan johtamisessa. Hän tekee työtä paljon ja kohtelee muita kunnioittavasti. Samaa hän toivoo kaikilta alaisiltaan.

Lisäksi Magnusson arvostaa yhteistyötä ammattiliittojen kanssa. Liitoilla on tietoa henkilöstöstä, sen toiveista, hyvinvoinnista ja työelämän kehittämisestä. Tätä tietämystä ja oman yrityksen tuntemusta hän ei aio haaskata.

– Liitoilla on tärkeää tietoa ja otan niiden näkökannat vakavasti, Magnusson sanoo.

Diplomi-insinööristä rahamaailman huipulle

Diplomi-insinööriksi ja tekniikan lisensiaatiksi Tukholmassa valmistunut Magnusson on tehnyt komean uran Sampo-konsernissa. Vakuutusalalle hän tuli aikanaan ruotsalaisen Skandian kautta. Sieltä ura vei Ifiin Skandian ja Storebrandin siirrettyä vahinkovakuutustoimintansa sinne. Nyt hän on siirtymässä Ifin emoyhtiöön Sampoon.

Konsernijohtajaksi hän ei koskaan ole tähdännyt.

– En ole koskaan suunnitellut uraani. Olen tarttunut siihen, mikä on tuntunut mielenkiintoisimmalta ja kiehtovimmalta, Magnusson hymyilee.

Satu Lehmuskoski
Kuva Mauri Helenius