Miljoonien arvoinen mies

Pekka Reinamon uran varrelle mahtuu monta neuvottelukierrosta.

Neuvottelupäällikkö Pekka Reinamo on miljoonien arvoinen mies. Yli 32  työvuotensa aikana hän on juristina voittanut juttuja, joissa jäsenten saamat  korvaukset ovat parhaimmillaan nousseet satoihin tuhansiin markkoihin henkilöä kohden. 90-luvulla  irtisanomisissa rikottiin sekä yt- että työsopimuslakia, minkä takia jäsenet saivat huimia korvauksia.

Viime vuosina riidat eivät ole enää olleet yhtä rahakkaita. Yt-osaaminen on parantunut ja väen vähentämisestä on tullut ikävää rutiinia joissain yhtiöissä.

Työsuhteisiin liittyvät erimielisyydet päätyvät yhä harvemmin oikeuteen asti, sillä ihmiset pistetään tukipaketti kourassa pihalle, eikä asiaa voi silloin riitauttaa. Jos työntekijä ei ota pakettia vastaan vaan riitauttaa irtisanomisensa, pyrkivät työnantajat yleensä sopimaan asian paketilla ennen kuin asia menee oikeuteen.

Mutu-tulkinnat ovat yleistyneet

Vaikka osaaminen onkin yhtiöissä parantunut, riitojen määrä ei ole silti kääntynyt laskuun.

– Nykyään riidellään paljon pienemmistä asioista kuin ennen.

Aiemmin monet asiat, kuten esimerkiksi palkkasaatavat, ratkottiin yhtiön sisällä. Nykyään tällaisiin tapauksiin tarvitaan yhä useammin apua liitosta. Pitkän linjan hr-osaajat ovat harvassa vakuutusalalla eivätkä työehtosopimuksen tulkinnat ole aina riittävän tuttuja uusille tulokkaille.

– Yhtiöissä tehdään tulkintoja liian herkästi mutu-tuntumalta. Välillä myös kokeillaan, että meneekö tällainen läpi.

Yhteyttä otetaan yhä useammin

Arvokasta työtä Reinamo on tehnyt myös jäseniä neuvoessaan ja luottamusmiehiä sparratessaan. Jäsenet ovat saaneet apua niin pienissä kuin isommissakin työsuhteeseen liittyvissä asioissa. Aikaa on aina ollut jäsenten kuuntelemiseen ja huolelliseen vastaamiseen sekä luottamusmiesten neuvomiseen ja tukemiseen.

Vaikka yhteydenottojen määrä on ollut kasvussa, tuntuma jäsenten arkeen on heikentynyt. Ennen liiton lakimies kiersi enemmän kentällä kouluttamassa ja tapaamassa jäseniä, nykyään yhteydessä ollaan etupäässä sähköpostin tai puhelimen kautta. Kentällä ihmiset tulivat luontevasti juttelemaan ja kertomaan kaikenlaisia kuulumisia, viime vuosina on kuullut vain ne ikävimmät asiat.

Kiehtova kenttämiesten maailma

Erityisen lähellä Pekan sydäntä ovat vakuutusalan myyntimiesten eli kenttämiesten asiat. Kenttämiesten maailma palkkiosopimuksineen, huomautuksineen ja varoituksineen on ollut erittäin mielenkiintoinen.

Viime vuosina palkkioneuvottelut ovat olleet ajoittain hyvin hankalia joissain yhtiöissä. Samalla erilaiset palkkiokokeilut ja -viritykset ovat yleistyneet, palkkioista on pyritty leikkaamaan monissa yhtiössä. Reinamo on seurannut näitä kokeiluja kummissaan, koska myyntimiesten intoa myydä ruokkivat kunnon palkkiot.

Lisäksi työnantajien ote kentän luottamusmiehiin on tiukentunut. Heille on jaeltu huomautuksia ja varoituksia myynnin perusteella. Kehitys on huolestuttava, sillä kentän luottamusmiehiä työllistävät esimerkiksi palkkioneuvottelut.

– Luottamustehtävien ajankäyttö pitää huomioida tehtävissä, hän muistuttaa.

Työtuomioistuin antoi paljon

Arvokasta on myös Pekka Reinamon osaaminen. Oman juristin työnsä ohella hän on toiminut työtuomioistuimen varajäsenenä. Vuosittain Pekka Reinamo osallistui kymmenkunnan jutun käsittelyyn.

– Työtuomioistuin on näköalapaikka. Siellä saatuja oivalluksia pystyi usein hyödyntämään omassa työssä liiton juristina.

Hukattuja mahdollisuuksia

Pekka Reinamon uran varrelle mahtuu monta neuvottelukierrosta. On esimerkiksi rahakasta kierrosta, jolloin myytiin lauantaityö ja tehtiin sopimuksia alan tarpeisiin. Viime vuosina alakohtaiset tarpeet ovat jääneet sivummalle, kun sopimuksia on tehty valtakunnallisen, yleisen linjan mukaan.

– Keskitetyissä ratkaisuissa ollaan tiukemmin kiinni kuin tupo-aikana konsanaan, hän hymähtää.

Tilanne hymyilyttää, koska tulopoliittisista kokonaisratkaisuista eli tupoista työnantajien keskusliitto EK on yrittänyt pyristellä eroon kaikin tavoin. Tupon tilalle ovat tulleet samankaltaiset mallit, joissa palkankorotukset on pyritty sitomaan vientialojen korotuksiin.

– Aiemmin puhuttiin aidosti vakuutusalan ongelmista. Nyt mennään yleisiin ratkaisuihin ja hukataan alakohtaisia mahdollisuuksia.

Ystäviä ja yhteistyökumppaneita

Hyviä yhteistyökumppaneita on työvuosien varrella ollut paljon. Osasta on tullut jopa ystäviä.

– Liiton toiminnanjohtajalta Porttilan Pekalta opin paljon. Häneltä sai aina hyviä vinkkejä.
Pekka Reinamo toimi vuosia kenttämiesvaliokunnan sihteerinä. Sieltä mieleen on jäänyt erityisesti Kauko “Kake” Loikkanen.

– Kake toi aivan uudenlaista avoimuutta kenttämiesvaliokuntaan, jossa alettiin puhua avoimesti eri yhtiöiden palkkiosopimuksista. Tätä linjaa ovat seuraavat kenttämiesvaliokunnan puheenjohtajat jatkaneet.

Työ Vakuutusväen Liitossa on ollut mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Juristina on päässyt hoitamaan hyvin erilaisia juttuja ja osallistumaan mielenkiintoisiin työelämän kehittämishankkeisiin. Mieli ei ole kuitenkaan haikea pitkän työuran jälkeen.

– Nyt on aikaa harrastuksille. Jatkossa ehdin tehdä muutakin kuin keilata, innokkaana keilauksen harrastajana tunnettu Pekka Reinamo hymyilee.

Satu Lehmuskoski
Kuva Mauri Helenius