Blogi: Mitä teet työksesi?

Näin minulta kysyi uusi työkaverini ison työtapahtuman tauolla. Vastasin normivastaukseni eli kerroin, mitä tekee pääluottamusmies ja miksi. Sillä kertaa vähemmälle jäi toinen työtehtäväni eli Vakuutusväen Liiton puheenjohtajuus. Vakuutusväen Liitosta kyllä juteltiin!

Törmään privaattielämässäkin samaan kysymykseen silloin tällöin. On mukavaa kertoa, mitä vakuutusyhtiön pääluottamusmies tekee päivittäin, hommia on laidasta laitaan. Usein työhön sisältyy myös iltatehtäviä ja kansainvälisessä yhtiössä kohtuullisesti reissaamistakin. Lyhykäisyydessään työni on jäsenten auttamista, joka päivä.

Työntekijöiden HR

Edunvalvontatyö on ehkä vähän tuntemattomampaa. Usein selitän, että olen työntekijöiden HR. Ajan työntekijöiden etuja työpaikalla neuvotellen ja valvoen, että työehtosopimusta sekä paikallisia sopimuksia noudatetaan. Usein olen myös mukana ratkomassa yhtiön toimintamallien noudattamista.

Yksikään päiväni ei ole samanlainen, se on tässä työssä varmaa. Aina voi tulla yllättäviä juttuja päivän kuluessa, apuani kaivataan jossain pisteessä Suomessa.
Pääluottamusmies on mukana toivottavasti myös silloin, kun uudistetaan yhtiön työelämän malleja ja suunnitellaan tulevaisuutta.

Olen yhteydessä jäseniin päivittäin. Työntekijöitä tavatessa kuulee, missä ollaan menossa työtilanteiden, fiiliksen, työmotivaation ja toiveiden suhteen. Luottamusmiehet ovat luottohenkilöitä, se on suuri kunnia! Luottamusmies on vähän niin kuin ääni, joka kertoo terveisiä eteenpäin. Se on myös hänen velvollisuutensa.

Hyvä työpari on tärkeä

Työni on melkoisen yksinäistä. Kokopäivätoiminen luottamusmies ei kuulu mihinkään organisaatioon kuin hallinnollisesti, ei ole tykypäiviä eikä yhteisiä kahvipausseja. Omat ryhmät täytyy luoda itse.

Minulle tärkeää on, että on hyvä työpari. Toinen heistä on Merja, jonka kanssa aamu alkaa joka työpäivä läpikäynnillä, mitä tänään tapahtuu ja mitä kumpikin tekee. Toinen työparini on Vakuutusväen Liitossa. Hän on Kirsi, toiminnanjohtajamme.

Ilman hyvää työkumppania ei tästä työstä tulisi mitään, kummassakaan työpaikassani. Hommat sujuvat välillä kuin ajatus. Sanomattakin tiedetään jo, mitä toinen ajattelee.
Tärkeitä kumppaneita ovat myös muut luottamusmiehet ja yhdistyksen johtokunta, liiton hallitus ja toimiston väki. Siitä työpiirini rakentuu. Eri kombinaatioita on joka ikinen päivä, mikä rikkaus se onkaan!

Sitten on se työn ehdoton kultakimpale: jäsenet! Mikä virta ja innostus kantaa aina seuraavaan työtehtävään tapaamisten jälkeen. Eri puolilla Suomea jutut lähtevät aina vähän eri asioista liikkeelle ja sitten päästäänkin jo kuulumisiin, ratkaisuihin, tekoihin.

Edessä työehtosopimusneuvottelut

Syksyllä alkavat vakuutusalan työehtosopimusneuvottelut. Työehtosopimuksen, meidän tärkeimmän tuotteemme neuvotteleminen, on toinen työtehtäväni. Kierroksesta tulee varmasti vähintäänkin haastava. Aloitamme valmistautumisen liiton neuvottelijoiden kanssa heti lomien jälkeen.

Laittakaa tulemaan evästyksiä alkaviin neuvotteluihin! Otan mielelläni vastaan teiltä viestejä.

Jokaisessa työssä kaipaa välillä muutakin kuin kahvipausseja ja kohtaamisia. Tarvitaan lepoa, märkää ruohoa varpaiden alla, rentoa käyskentelyä verkkareissa ja horisonttiin tuijottelua, latausta ja läheisten kanssa uusien muistojen keräämistä. Toivotan teille kaikille ja läheisillenne oikein rentouttavaa kesää. Tavataan lomien jälkeen!

Lissu
Kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton puheenjohtaja