Blogi: Muuttovastarintaa

– Ei, ei, ei, en halua muuttaa täältä mihinkään, huusin mielessäni, kun kuulin ensimmäisen kerran toimistomme muutosta.

Muutosta sinänsä en vastustanut, enemmän askarrutti se, minkälaisiin tiloihin muutetaan. Mielessäni kummitteli jo ah niin avoisa avokonttori tai muodikas monitoimitila, joita nykyään enimmäkseen on tarjolla toimistoiksi.

Kyseessä ei ollut muuttovastarinta vaan vanhat kokemukset avokonttorista. Edellisessä työpaikassani tehtiin avoonttori poistamalla sermit ja laittamalla useampi työpöytä kiinni toisiinsa. Siinä istuin kahden ihanan, joskin äänekkään kollegan kanssa. Pahimmillaan puhelinhaastattelu piti keskeyttää ja huomauttaa herroille, että olen puhelimessa. Koska välillä jutut ja äänen taso lähtivät niin laukalle, eikä huitominen ja muu visuaalinen viestintä tavoittanut herroja. Korvatulpat olivat arkipäivää.

Toki avokonttoreita tehdään nykyään asiantuntevammin kuin poistamalla sermit. Uusien tilojen suunnittelussa huomioidaan avokonttorin vaatimuksia. Vanhoissakin tiloissa melua voidaan vähentää jonkin verran materiaaleilla. Yhteisillä pelisäännöillä pystytään myös puuttumaan äänen voimakkuuksiin. Täysin meluttomaksi tuskin avoja ikinä saadaan, niin kauan kuin ihmiset tekevät työtä puhelimessa. Tämän tietävät monet vakuutusalankin ammattilaiset ja kuten myös sen, miten melu kuormittaa työssä.

Avotilojen tehokkuuden ja viestinnän vaivattomuuden nimiin vannovat monet johtajat. Kustannustehokas avotila on siinä mielessä, koska pienempään neliömäärään saadaan sullottua enemmän ihmisiä kuin esimerkiksi työhuoneisiin. Muu tehokkuus onkin sitten kyseenalaisempaa.

Selvitimme kattavasti avokonttorien vaikutusta työtehoon ja tulos oli huikea. Päivässä avo ahmaisi aika monta minuuttia työtehosta, puhumattakaan siitä, minkälainen ero oli viikko- ja vuositasolla. Näitä pysäyttäviä lukuja esitellään tarkemmin syyskuun Vakuutusväki-lehdessä.

Mitä sitten muuttovastarinnalleni kävi? Sille kävi kuin jääpalalle heinäkuun helteessä. Siitä ei ole jälkeäkään, kun istun kirjoittamassa tätä uudessa kivassa toimistossamme, onnellisena omassa työhuoneessani.

Satu Lehmuskoski
Kirjoittaja on liiton viestintäpäällikkö