Neuvottelumaraton ja historian havinaa

Elokuun 7. päivänä 2019 oli varmasti toisenlainen näkemys siitä, kuinka kauan vakuutusalalla joudutaan odottamaan työehtosopimusneuvottelujen tulosta.

Lähes seitsemän kuukautta myöhemmin, 2.3.2020, liittomme edustajisto hyväksyi neuvottelutuloksen. Tuo aika piti  sisällään 27 neuvottelua Etelärannassa, muutoksia omassa neuvottelutiimissämme, tavoitteista kiinnipitämistä, turhautumista työantajapuolen viivyttelyyn ja syksyn muuttumista kevääksi.

Matkan varrella selkiytyi työnantajapuolen eli Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja varsinaisen neuvottelukumppanimme Palvelualan työnantajat Paltan neuvottelujärjestys eli se, ketkä avaavat yleisen linjan. Yleinen linja ei vielä riittänyt, vaan sen piti vielä tarkentua kikyn osalta tiettyjen neuvottelutulosten kautta.

Jälkipyykki koko kierroksen jälkeen on varmasti tarpeen, toisaalta mikä voi muuttua seuraavalle kierrokselle? Linja varmasti pitää silloinkin.

Kiky päättyy

Neuvottelutuloksemme on mielestäni paras mahdollinen lopputulos tässä tilanteessa. Kiky poistuu 1.6.2020 ja sen tilalle tulee palkallinen 24 tunnin osaamisen kehittäminen yhtiöissä. Työnantaja voi määrätä työehtosopimuksessa mainituin reunaehdoin työntekijöille tuon tuntimäärän koulutusta, osaamisen kehittämistä.

Meillä oli omana esityksenä tunti viikossa työajalla itsensä kehittämistä. Merkittävin ero lopputuloksessa on toki se, että nyt tunnit tulevat työajan pidennyksenä joillekin päiville tai lauantaille.

Toisaalta saimme esimerkiksi torpattua työnantajan esityksen 11 tunnin direktiolla määrätystä palkallisesta työajan pidennyksestä sekä saimme säilytettyä arkipyhät sekä alallamme tyypilliset lyhyemmät aatot eli uudenvuoden aaton sekä kiirastorstain.
Saimme hyviä muutoksia myös teksteihin ja esimerkiksi vuosikymmenten yritys saada tuntityötä tekevät työehtosopimuksen piiriin on nyt vihdoinkin saavutettu.

Liittoselvitystyö jatkuu

Toinen maraton, joka on työllistänyt liiton johtoa, on liittoselvitystyö toimihenkilöliitto Erton ja ammattiliitto Pron kanssa. Selvitystyöt aloitettiin ennen viime kesää.

Nyt edustajisto on valinnut osapuolen, Pro-liiton, jonka kanssa jatkamme tämän vuoden selvitystyötä. Tavoitteena on fuusio ja jäsenyhdistysten ja jäsenten siirto 1.1.2021. Jatkamme tätä työtä yksityiskohtaisemmin eri osa-alueilla ja osallistamme hallintoa ja toimiston väkeä projekteihin.

Liitto täyttää 75 vuotta

Historian havinaa tähän tuo se, että 27.3.2020 Vakuutusväen Liitto täyttää 75 vuotta. Tämä on ilmeisesti viimeinen toimintavuosi liitollemme tässä muodossaan.

Toinen historiallinen asia on juuri hyväksytty työehtosopimus ja allekirjoitustahot siinä. Jatkossa työntekijäpuolen allekirjoittaja on toinen ammattiliitto, mutta alan oma sopimus silti jatkuu.

Jäsenyhdistykset ovat meidän alamme merkittävin osapuoli, niin paikallisen sopimisen kuin jäsenpalvelun ja -hankinnankin osalta. Leveät hartiat vakuutusalan edunvalvontaan tulee teistä rakkaat jäsenet. Nyt ja tulevaisuudessakin.

Haluan kiittää teitä kaikkia runsaista viesteistä neuvottelujen aikana Ne haastoivat ja tukivat meitä neuvottelijoita sekä tsemppasivat eteenpäin turhautumisen hetkillä. Kiitos!

PS. Mukavaa kevään aikaa ja pestään huolella käsiä!

Lissu
Kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton puheenjohtaja