Neuvottelut jatkuvat ensi viikolla

Vakuutusväen Liiton työehtosopimusneuvottelut jatkuvat ensi keskiviikkona. Neuvotteluja on käyty elokuusta lähtien. Palkankorotusten lisäksi vakuutusalan neuvottelijat neuvottelevat myös työehtosopimuksen teksteistä. 

Vakuutusalan neuvottelujen etenemistä hidastaa se, että työnantajapuoli haluaa sitoa ratkaisun niin sanottuun yleiseen linjaan. Sitä neuvotellaan vientivetoisen teknologiateollisuuden neuvottelupöydässä. Ennen kuin yleinen valtakunnallinen linja syntyy, vakuutusalan sopimuksen syntyminen ei liene näköpiirissä. 

– Haluaisimme käydä neuvotteluja vakuutusalan omista lähtökohdista. Olemme pettyneitä siihen, että emme voi edetä ennen kuin ns. yleinen linja on tiedossa, puheenjohtaja Liisa Halme sanoo.

Tes päättyy, mikä muuttuu?

Vakuutusalan työehtosopimus päättyy marraskuun lopussa. Sen jälkeen alalla alkaa sopimukseton tila. Sen aikana noudatetaan aiemman työehtosopimuksen määräyksiä jälkivaikutuksen nojalla, kunnes uusi työehtosopimus syntyy.

Työntekijän työsuhteen ehdot eivät siis muutu, vaikka työehtosopimuksen voimassaolo päättyy.

Sopimuksettomassa tilassa työrauhavelvoite ei ole voimassa. Mahdollisista työtaistelutoimenpiteistä päätetään aina erikseen, jos sellaisiin päätetään turvautua. Siihen asti työnteko jatkuu tavalliseen tapaan.