No onkos tullut tessi nyt talven keskelle?

Kulunut syyslukukausi oli paljon rankempi ja työteliäämpi, mitä elokuun alussa, kesälomilta työhön palatessani saatoin kuvitellakaan. Tiesin syksyn olevan työtä täynnä, mutta kokonaisuus oli paljon enemmän.

Työehtosopimusneuvottelut oli sovittu aloitettaviksi elokuun alkupuolella. Liittoselvitystyöt Vakuutusväen Liiton tulevaisuudesta Erton ja Pron kanssa olivat jo myös kalenterissa. Tahti tiivistyi pikku hiljaa ja yllättäen alkusyksystä edessä oli myös liittomme toiminnanjohtajan irtisanoutuminen.

Kaikesta on selvitty pala palalta. Syödäänhän sanonnan mukaan elefanttikin pala kerrallaan. Niin on tämäkin syksy ja alkutalvi edennyt.

Tämä aika, jos mikään, on todistanut sen, että yhdessä tekemisessä on voimaa ja ratkaisuja löytyy aina.

Selvitystyö etenee hyvää tahtia

Liittoselvitystyö etenee hyvää tahtia. Ensi vuoden alussa meillä on tiedossa sekin, kumman osapuolen kanssa jatkamme työtä tiiviimmin.

Päätöksen tekee aikanaan liittomme ylintä päätäntävaltaa käyttävä edustajisto. Liiton jokaisella yhdistyksellä on siis tärkein rooli myös tässä merkittävässä suunnannäytössä.

Pitkäveteiset neuvottelut vakuutusalalla

Työehtosopimusneuvottelut ovat olleet monta kuukautta pitkäveteiset. Syynä on työnantajanpuolen tuttu linjanveto, Suomen yleinen linja. Sen muodostaa aikanaan teknologiateollisuuden neuvottelutulos, johon muutkin palkkaratkaisut sidotaan.

Sopimuksemme umpeutui marraskuun lopussa, ja niihin aikoihin etelään tuli ensilumi. Kävi taas niin, että tessi tulee aikanaan talven keskelle. Kun kirjoitan tätä lehden mennessä painoon, ei ole tietoa yleisestä linjasta eikä siitä, milloin vakuutusalalle saadaan uusi työehtosopimus.

Päätavoitteitamme ovat olleet riittävä palkankorotus ja sen kokonaismalli, lisien korottaminen ja työajanpidennyksen poisto. Olemme korostaneet osaamisen kehittämistä ja työntekijöiden hyvinvointiasioita. Tekstiesityksiä on ollut mm. konttori- ja kenttäpuolelle työehtojen parantamiseksi ja yhdistysten puheenjohtajien aseman kohentamiseksi.

Jouluna toivottavasti tiedetään, miten tavoitteiden kanssa kävi.

Pidä huolta itsestäsi ja läheisistäsi

Aki Riihilahti sanoi yhdessä koulutustilaisuudessamme suurin piirtein näin: Jos ei ole aikaa pitää itsestään huolta nyt, pitää sitten olla aikaa sairastaa vanhana.

Tämä lause on käynyt mielessäni useammin kuin kerran tämän loppuvuoden aikana; pimeydellä ja parilla muulla tapahtumalla lienee siihen myös syynsä.

Meillä kaikilla on vain tämä yksi elämä. Pidetään siis huolta itsestämme ja toisistamme. Eikös se happinaamari pidä koneessakin laittaa ensin itselle ja sitten auttaa muita.
Uudelle vuosikymmenelle siirryttäessä on hyvä pysähtyä hetkeksi, levätä ja nauttia läheisten seurasta.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

PS. Kiitos teille kaikille tästä kuluneesta vuodesta. Päätän sen yhden jäsenen viestiin minulle: Kiitos avusta ja sydän perään!

Lissu
Kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton puheenjohtaja