Blogi: Onko sinulla lupa?

Onko sinulla lupa epäonnistua? Onko työpaikallasi epäonnistuminen jopa suotavaa? Vai pelkäätkö viimeiseen saakka virhettä ja pyrit peittelemään mahdollisen mokan?
Joillakin työpaikoilla on lupa epäonnistua, se on jopa suotavaa. Kyse ei ole mistään tunarien taivaista. Vaan yrityksistä, joilla menee hyvin, jopa erinomaisesti. Yrityksistä, jotka loistavat hyvä työpaikka -kilpailun kärkipäässä. Mikä tärkeintä, siellä henkilöstö voi hyvin. Sairauspoissaolot ovat alle kaksi prosenttia ja henkilöstön tyytyväisyys työpaikkaansa on sataprosenttista.

Näillä työpaikoilla on huomattu, että mitään uutta ei voi luoda ilman, että joskus epäonnistuu. Jos tekee aina vain sitä, mikä on tuttua ja turvallista, keksii harvoin mitään uutta.

Onnistuakseen pitää uskaltaa kokeilla ja epäonnistua. Maailman ei tarvitse tulla kerralla valmiiksi, tärkein on oivallus asiasta. Kun oivallus on tullut, sitä voi kehittää eteenpäin ja jatkojalostaa yksin tai yhdessä.

Palaute on kaiken a ja o. Jotta työntekijä voi kehittyä, hän tarvitsee palautetta ja uskoa siihen, että omaan työhön voi vaikuttaa. Samoin työnkuvaan ja päätöksentekoon pitää voida vaikuttaa omalla työpaikalla.

Esimiehen aikaa ei tarvitse sitoa työntekijöiden tarkkailuun, syynäämiseen ja kyttäämiseen. Esimiehen pitää kuunnella, kuunnella ja kuunnella. Ehdoton pomotus tai orjallinen ohjeistus tappaa tehokkaasti halun kehittää omaa työtä. Haukut halvaannuttavat halun tuoda omia ideoita esiin. Pelko nitistää tehokkaasti uudet ajatukset.

Ajattelisipa yhä useampi vakuutusalan pomo kuten Pipelife Finlandin tehtaanjohtaja Ari Pokka. Tervetuloa ongelmat, vain tiedostetuille ongelmille voi tehdä jotain!

Satu Lehmuskoski
Kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton viestintäpäällikkö, jolla on lupa kokeilla, kehittää ja epäonnistua.