Blogi: Otsa rypyssä vai hymy huulilla?

Milloin viimeksi teit työtäsi hymyillen tai heittäydyit vireen vietäväksi? Milloin vietit yhteistä hetkeä työkavereiden kanssa muuten kuin tiukasti töitä tehden?

Toivottavasti tällaisia hetkiä on ollut paljon, koska silloin olet osallistunut mitä parhaimmalla tavalla kilpailykyvyn kohentamiseen. Päivittäiset kuudet minuutit kalpenevat sille, mitä motivaatio, työnilo ja hyvä fiilis saavat aikaan. Tämä on huomattu jo ainakin Aktia Henkivakuutuksessa ja LähiTapiola Loimi-Hämeessä, joissa on tehty työhyvinvointia ja työniloa tukevia kiky-ratkaisuja.

Eikä tässä vielä kaikki, työnteosta pitäisi tehdä jopa hauskaa. Näin ainakin sanoo lukuisia johtamisen best sellereitä kirjoittanut Travis Bradberry. Onnellisessa olotilassa ihminen saa jopa viisi kertaa enemmän aikaiseksi kuin normaalisti. Toivottua tehoa syntyy esimerkiksi siitä, kun pääsee vaikuttamaan oman työnsä sisältöön tai tapaan tehdä työtä. Esimerkiksi hakukoneyhtiö Googlen työntekijä voi käyttää jopa viidenneksen työajasta siihen, minkä uskoo hyödyttävän parhaiten yhtiötä. Sen sijaan viimeisen päälle viritetty valvonta ja tarpeettomat säännöt ovat motivaationtappajia, jotka karkottavat parhaat työntekijät talosta.

Bradberry korostaa myös sitä, että hyvinvointia tulee myös työyhteisön yhteisistä hetkistä, joita voidaan viettää esimerkiksi yhdessä liikkuen ja syöden. Tällainen hyvä hyrinä tulee työntekijöiden mukana työpaikalle ja tuntuu työtehossa. Työnilo on tabletteja tehokkaampaa loppuunpalamista vastaan.

Vaikealtahan tämä voi tuntua aluksi. Yhtäkkiä työtä ei enää pidäkään tehdä tehokkaan näköisesti otsa rypyssä vaan hymy huulilla, jopa pilke silmäkulmassa. Mutta kokeillaan, hymyillään kun tavataan!

Satu Lehmuskoski
Kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton viestintäpäällikkö, joka tekee töitä hymy huulilla.