Palkkakeskustelujen ajankohdat vaihtelevat

Vakuutusalan palkkakeskusteluja voidaan käydä poikkeuksellisen pitkän ajanjakson aikana seuraavalla kierroksella. Palkkakeskustelut voidaan käydä jo tänä syksynä, jolloin korotukset tulevat palkkoihin joulukuun alusta lähtien. Potin suuruus on 1,7 prosenttia yhtiön konttoritoimihenkilöiden palkkasummasta.

Uuden työehtosopimuksen mukaan yhtiö voi lykätä palkkakeskustelujen käymisen myös ensi vuoden puolelle. Mitä myöhemmin palkkakestelut käydään, sitä suurempi potti on jaossa. Korotus on 0,1 prosenttia kuukaudessa.

Työnantajan pitää ilmoittaa vähintään kolme kuukautta aiemmin palkkakeskustelujen ajankohta. Palkkakeskustelut pitää käydä 1.6.2021 mennessä.

Kolmen kerran säännöstä voi sopia paikallisesti

Vakuutusalan työehtosopimus säätelee keskustelujen kulkua. Yhtiökohtaisesti voidaan sopia kuitenkin toisin tietyistä asioista, kuten keskustelussa käytettävästä lomakkeesta.

Nyt paikallisesti sovittavien asioiden piiriin tuli myös kolmen kerran sääntö. Tähän asti palkkakeskustelutyöryhmän käsittelyyn on pitänyt tuoda tapaukset, joissa korotus on jäänyt alle puoleen keskimääräisestä prosentuaalisesta korotuksesta kolmessa peräkkäisessä keskustelussa. Jatkossa tästä kolmen kerran säännöstä voi sopia paikallisesti toisin.

Jatkossa myös palkkakeskustelutyöryhmän puheenjohtajana voi toimia henkilöstön edustaja, jos näin paikallisesti sovitaan.

Paikalliset sopimukset tekevät VvL:n jäsenyhdistykset yhdessä työnantajan edustajien kanssa. Jos mitään ei sovita toisin yhdistyksen kanssa, noudatetaan työehtosopimuksen määräyksiä kuten ennenkin.

Paljon uusia palkkakeskustelijoita

Palkkakeskustelujen piiri laajenee tulevalla palkkakeskustelukierroksella, kun myös tuntityöntekijöihin alettiin soveltaa vakuutustalan työehtosopimusta.

Toisaalta ihmisiä putoaa myös pois palkkakeskustelujen piiristä. Tällä kierroksella palkkakeskusteluja ei käydä niiden toimihenkilöiden kanssa, joiden työsuhde on kestänyt alle kuusi kuukautta ennen palkkakeskustelukorotusta.

Lue lisää
Pian puhutaan palkoista
Näin onnistut palkkakeskusteluissa