Blogi: Pikkukakkosunet

Televisio rallattaa iloisesti Pikku Kakkosen tunnusmelodiaa. Tenavat naulautuvat television eteen ja alan välittömästi haukotella. Tunnari saa minut uniseksi ja antaa luvan puolentunnin päikkäreille. Kun melodia soi uudelleen ohjelman päättymisen merkiksi, herään varsin virkeänä ja täynnä tarmoa. Mikä onkaan sen ihanampaa kuin pienet päikkärit!

Päiväunien virkistävä voima on valjastettu käyttöön myös joillain työpaikoilla. Päiväunia ei näillä työpaikoilla pidetä laiskuutena vaan tarpeellisena vireystilan kannalta. On ihan ok pitää tauko torkkumalla.

Monet asiantuntijat ja tutkijat toivovat jopa torkkujen yleistymistä työpaikalla. Tosin vain harvalla on mahdollisuutta tällaiseen ylellisyyteen, kun koko ajan pitää olla online ja erilaisten vempeleiden ja vehkeiden saavutettavissa. Oman työpäivän kulkuun eivät läheskään kaikki voi vaikuttaa eikä päiväunista työpaikalla voi haaveillakaan.

Päiväunet eivät toki toimi kaikille. Päiväunet voivat siirtää yöunta myöhemmäksi tai aiheuttaa unettomuutta. Osa ei tokene tunteihin torkkujen jälkeen vaan vaeltaa puolilla valoilla loppuillan. Mutta silti monet muut vannovat piristävien päivätorkkujen nimeen ja saavat selkeää hyötyä torkkutauosta työelämässä.  

Taipuisinko tehotorkuille?

Kieltämättä ajatus päiväunista työpaikalla tuntuu vielä vieraalta. Sisäinen ääni sanoo pontevasti, että töissä ei sovi torkkua. Laiskottelua ja lusmuiluahan sellainen olisi. Eihän sellainen sovi.

Lupa levätä on vasta työpäivän jälkeen, muuten tehokkuus kärsii. Vai kärsiikö sittenkään? Tuottavatko levänneet aivot enemmän ideoita ja oivalluksia kuin väsynyt ja stressaantunut pää? Sujuisiko työ sittenkin paremmin virkeänä kuin väsyneenä?

Entä tekisikö nimenmuutos päiväunista hyväksyttävämmät? Jos ottaisi työpaikalla  tehotorkut tai vetäisisi voimaunet. Ne kuulostavatkin jo paljon tehokkaammalta ja työelämään sopivammalta. Ei lainkaan lusmuilulta. Ehkä tehotorkut tai voimaunet olisi helpompi saada osaksi työpaikkojen arkea. Toivottavasti alalta löytyy pian yhtiö, joka uskaltaa etsiä tehoa työhön myös torkkujen avulla.

Sitä odotellessa täytyy tyytyä perinteisiin päikkäreihin. Valitettavasti päivittäiset pikkukakkosunet ovat osaltani ohi, koska kuopuskaan ei enää ohjelmaa katso. Joskus tekisi mieli laittaa telkkari päälle ja kokea vielä kerran nuo piristävät pikkukakkosunet. Ehkä testaan jo tänä iltana.

Satu Lehmuskoski,
kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton viestintäpäällikkö