Rynkad panna eller leende läppar?

När gjorde du senast ditt jobb med ett leende på läpparna eller lät dig slukas med av stämningen? När hade du senast en gemensam stund med kollegorna kring annat än hårt jobb?

Jag hoppas att ni har haft många sådana stunder, då har du nämligen på bästa sätt fått delta i att förbättra konkurrenskraften. De dagliga sex minuterna bleknar i jämförelse med vad motivation, arbetsglädje och bra stämning kan åstadkomma. Detta har man märkt åtminstone på Aktia livförsäkring och LokalTapiola Loimi-Häme, där man gjort ”kiky”-lösningar som stöder arbetshälsan och -glädjen.

Och det är inte allt, det borde t.o.m. vara roligt att arbeta. Det säger i alla fall Travis Bradberry som skrivit talrika bästsäljare om ledarskap. En lycklig människa åstadkommer upp till fem gånger mer än normalt. Den önskade effekten uppstår till exempel då man själv får påverka innehållet i sitt arbete eller arbetssättet. Till exempel på sökmotorboaget Google kan anställda använda upp till en femtedel av sin arbetstid på något som de tror att gör mest nytta för bolaget.

Även gemensamma stunder, till exempel i form av motion eller måltider, stöder arbetshälsan. Enligt de anställda tar man med sig den positiva stämningen till arbetsplatsen och den märks i arbetseffekten. Arbetsglädje motverkar också utbrändhet bättre än något läkemedel.

Visst kan det kännas svårt till en början. Man ska inte heller längre jobba effektivt med rynkor i pannan utan med ett leende på läpparna. Vi ska testa, vi ler då vi träffas!

Satu Lehmuskoski
Kuva Pixabay