Selvitystyö jatkuu Pron kanssa

Vakuutusväen Liitto  jatkaa liittoselvitystyön tekemistä ammattiliitto Pron kanssa. Liiton edustajisto valitsi tulevaisuuden yhteistyökumppanin kokouksessaan maanantaina. 

Puheenjohtaja Liisa Halme korostaa sitä, että nyt on vasta valittu kumppani.

– Mitään nimiä ei ole vielä papereissa. Nyt päästään aloittamaan yksityiskohtaiset neuvottelut esimerkiksi edunvalvonnan, järjestötoiminnan ja henkilöstön suhteen. 

Tavoitteena on, että VvL fuusioituu ammattiliitto Prohon vuoden vaihteessa. 

– Tämä tarkoittaa neuvottelujen täyteistä loppuvuotta. Aikataulu on tiukka ja fuusioitumiseen vaaditaan esimerkiksi ylimääräisiä edustajiston kokouksia. 

Taustalla perusteellinen selvitystyö

VvL on selvittänyt viime vuodesta lähtien erilaisia yhteistyön mahdollisuuksia toimihenkilöliitto Erton ja ammattiliitto Pron kanssa. Halmeen mukaan selvitystyötä on tehty hyvässä hengessä molempien kumppanikandidaattien kanssa.

Selvitystyössä on lähdetty siitä, että fuusion pitää olla VvL:n jäsenille kannattava. 

– Kumppani valittiin puhtaasti faktojen perusteella. Ammattiliitto Pro oli jäsenten ja edunvalvonnan kannalta paras vaihtoehto.

Finanssialan edunvalvonta vahvistuu

Liittofuusion myötä finanssialan edunvalvonta vahvistuu. Muu finanssisektori on jo pääsääntöisesti ammattiliitto Prossa. Nyt sinne on liittymässä myös yhteiskunnallisesti merkittävä vakuutussektori. 

– Jatkossa meillä on aivan uudenlaiset mahdollisuudet  tehdä yhteistyötä. 

Vaikka VvL onkin yhdistymässä Pron kanssa, neuvotellaan jatkossakin oma työehtosopimus vakuutusalan omista lähtökohdista. 

– Vakuutusalan omat erityispiirteet huomioidaan jatkossakin. Esimerkiksi kenttämiehille neuvotellaan oma työehtosopimus heidän lähtökohdistaan. 

Yhdessä olemme enemmän

Vakuutusala on yksi digitalisaation ja robotisaation edelläkävijöistä Suomessa. Työelämän murroksen myötä työpaikkojen määrä on vähentynyt vakuutusalalla. Sama kehitys on ollut näkyvissä myös liiton jäsenmäärissä. 

Liisa Halmeen mukaan tärkeää on katsoa ajoissa tulevaisuuteen ja turvata jäsenten edunvalvonta ja jäsenyhdistysten toiminta. 

– Jäsenyhdistykset ovat meillä keskeisessä roolissa, koska ne tekevät paikalliset sopimukset yhtiöissä. Elinvoimaisten ja osaavien yhdistysten avulla pystymme kehittämään paikallista sopimista tulevaisuudessakin. 

Iso ammattiliitto tuo myös paljon etuja jäsenille. Esimerkiksi jäsenetujen määrä kasvaa merkittävästi, samoin erilaista koulutusta pystytään tarjoamaan jatkossa yhä enemmän. 

Lisäksi alueellinen edunvalvonta paranee eri puolilla maata. Ammattiliitto Prossa on vahva aluetoimistojen verkosto työntekijöiden ja luottamusmiesten tukena.

– Odotan innolla, mitä kaikkea uutta pystymme jäsenillemme jatkossa tarjoamaan, Liisa Halme sanoo.