Sirpa Mikkola in memoriam

Sirpa Mikkola jätti edustajiston puheenjohtajuuden keväällä vuonna 2015.

Suru-uutinen Sirpa Mikkolan äkillisestä poismenosta yllätti täysin 15.10.2019.  Tieto pysäytti ja vei sanattomaksi. Sirpa oli ehtinyt nauttia eläkkeestä vasta vajaan vuoden verran yli 40-vuotisen työuran jälkeen.

Sirpa kuului siihen sukupolveen, joka on tehnyt koko aikuisikänsä töitä. Koulujen jälkeen hyvän käsialan ja käytöksen omaava nuori nainen saattoi valita, mihin isoon pankkiin tai vakuutusyhtiöön meni töihin.  Sirpan valinta oli vakuutusyhtiö Kansa.

Sirpalle oli itsestään selvää ammattiliittoon liittyminen. 1970-luvun lopulla ammattiyhdistystoiminta oli paljon kiihkeämpää ja poliittisempaa kuin nyt. Vakuutusväen Liitossakin uudistettiin sääntöjä liittokokouksen ulosmarssin jälkeen ja siirryttiin suhteelliseen vaalitapaan. Näissä merkeissä tiemme Sirpan kanssa ensimmäisen kerran kohtasivat.  

Järjestötoiminnan oppia tuli myös vuoden 1981 lakon aikana, kun Kansan toimihenkilöyhdistys teki erillissopimuksen ja jäi lakon ulkopuolelle. Sirpan ay-ura alkoi ajoittain vähän myrskyisissäkin merkeissä, mutta se varmasti antoi paljon osaamista ja kokemusta vastaisuuden varalle.

Ystävyytemme syveni 90-luvulla, kun olimme liiton hallituksessa, puheenjohtajistossa ja tes-neuvottelijoina. Tapasimme usein ja Sirpalle sai aina soittaa, iltaisinkin. Etenkin vaikeina työehtosopimusneuvottelujen aikana tuli soiteltua. Sirpalla oli aikaa kuunnella ja olla läsnä. Hän kuunteli, teki ensin muistiinpanoja  ja puhui vasta sitten.  

Sirpa ei tuntunut pelkäävän mitään. Rohkeus ja osaaminen näkyivät pääluottamusmiehen tehtävässä, jota Sirpa hoiti vuosikaudet Lähivakuutuksessa. Lähivakuutuksen ja Tapiolan yhdistyessä Sirpa oli auttamassa ay-aktiiveja ja yhdistyksiä. 

Edustajiston puheenohtajaksi Sirpa Mikkola valittiin vuonna 2011.  Sirpan kokemus ja tilannetaju tulivat hyvin esille edustajistossa. Sirpalla oli taito sanoa oma mielipiteensä suoraan ketään loukkamatta. Samoin hänellä oli  taito tehdä vaikeissakin tilanteissa ehdotuksia, joilla päästiin eteenpäin. Sirpaa kuunneltiin ja häneen oli helppo luottaa. 

Sirpa Mikkola oli liiton tai yhdistyksen luottamustehtävässä lähes koko työuransa ajan. Luottamustehtävien ohella hän oli arvostettu omassa korvausratkaisijan työssään, jossa hän ei kaihtanut vaikeiden ratkaisujen tekemistä. 

Liiton kunniajäseneksi hänet nimettiin tänä keväänä edustajiston kokouksessa. 

Sirpalle oli tärkeää luonto, kotipihan ja kotitalon hoito Karjaalla yhdessä rakkaan kotiväen, Eskon ja kahden pörröisen suomenlapinkoiran kanssa.

Tinkimätöntä edunvalvojaa ja hyvää ystävää lämmöllä muistaen

Sirpa Komonen