Slut med kiky-talkot

De så kallade kiky-timmarna ingår inte längre i branschens nya kollektivavtal från och med början av juni. Förbundets representantskap godkände det nya kollektivavtalet i början av mars.

Branschen slapp emellertid inte kiky-timmarna gratis. Liksom i många andra branscher har priset för kiky-timmarna även bakats in i försäkringsbranschens avtal.

– Vi skulle inte ha nått en överenskommelse om priset för kiky-timmarna, dvs. en kostnadspåverkan på 1,4 procent, inte hade inkluderats i avtalet, säger ordförande Liisa Halme.

Försäkringsbranschen ersätter det genom att i fortsättningen använda mer tid på kompetensutveckling. Kompetensutvecklingen sker utanför arbetstid och arbetsgivaren kan beordra högst 24 timmar kompetensutveckling om året.

– Personalen kan använda hela arbetsdagar på kompetensutveckling, men inte söckenhelger och söndagar, säger Liisa Halme.

För tiden som ägnas åt kompetensutveckling betalas normal lön för ordinarie arbetstid, ingen talkoanda krävs alltså. Arbetstiden som tillägnas kompetensutveckling räknas inte som övertid.

Kiky-timmarna försvinner först i början av juni för att ge företagen tillräckligt med tid för att införa ändringen i sina system.

Kompetensutvecklingstimmarna gäller inte fältpersonal som inte berördes av konkurrenskraftavtalet eftersom de inte har bestämd arbetstid.

Timanställda beaktas i avtalet

Det nya kollektivavtalet medför en betydande förbättring för branschens timanställda och personer med korta anställningsförhållanden. I fortsättningen omfattar kollektivavtalet även dem, dvs. övertidsjobb, sjukledigheter och söckenhelger följer bestämmelserna i kollektivavtalet.

Det nya kollektivavtalet medför goda nyheter för personer som jobbar på distans. Nya anvisningar för distansjobb finns som bilaga till avtalet och de stipulerar att målen vid distansjobb ska vara de samma som för arbete som utförs på arbetsplatsen.

Förbättringar utlovas för fältpersonalens varning-anmärkning-förfarande. I samband med en anmärkning eller varning jämförs fältpersonalens arbete i fortsättningen med resultatet för andra som arbetar i motsvarande förhållanden.