Blogi: Tästä ei puhuta

Vakuutusalalla vaietaan ja kielletään puhumasta. Valitettavasti näin on pakko todeta. Tämä havainto yllätti minutkin, kun pohdin minkälaisia puheluita ja sähköposteja olen viime aikoina saanut liiton jäseniltä.

Yllättävää ei suinkaan ole jäsenen varmistus, onko asian käsittely liitossa luottamuksellista. Uutta ja hämmentävää on, että työnantaja on kieltänyt kertomasta, että yhtiössä käydään yhteistoimintaneuvotteluja henkilöstön vähentämiseksi.

Neuvottelut ovat menneen talven ja kevään aikana koskeneet satoja vakuutusalalla työskenteleviä, mutta julkisuuteen asti kaikki neuvottelut eivät päädy.

Mistä piilottelu kertoo?

Mitä tällainen piilottelu kertoo työnantajasta? Jos työntekijät ja henkilöstön edustajat yllättyvät työn muuttumisesta, uudelleen organisoinnista tai konttoriverkoston supistamisesta, esimiehet ja johtajat eivät ole tehneet työtään kunnolla.

Kun tulevaisuutta ennakoidaan ja valmistellaan yhdessä henkilöstön kanssa, jokaiselle annetaan ajoissa mahdollisuus kehittää osaamistaan ja pohtia uusia vaihtoehtoja.

Kaikissa vakuutusyhtiöissä ei riittävää vuorovaikutusta ja yhteistyötä vieläkään ole. Eikä rohkeutta kertoa julkisesti muutoksista ja miten niihin on valmistauduttu.

Upeita ihmisiä

Jäsenten puheluissa olen kuullut monta hienoa tarinaa pitkästä työurasta, joka on päättynyt tai päättymässä. Olen kohdannut upeita ihmisiä, joista osa on joutunut irtisanomisilmoitusta vastaanottaessaan lohduttamaan itkevää esimiestä.

Olemme miettineet yhdessä, onko työnantaja toiminut oikein ja mitä voimme vielä tehdä. Osa asioista on siirtynyt luottamusmiesten hoidettavaksi ja joitakin asioita olen hoitanut suoraan työnantajan kanssa.

Eniten olemme kuitenkin keskustelleet tulevaisuudesta ja vaihtoehdoista. Joidenkin kanssa olemme iloinneet uuden uran avautumisesta. Liiton uusia palveluita työttömille jäsenille on kiitetty. Ja monen kanssa on sovittu tapaaminen syksyn jäsenristeilylle.

Muutosten keskellä

Vakuutusalalla työskentelevien muutokset jatkuvat. Vaikka osa vakuutusalan työnantajista on jäänyt yhteistyön kelkasta, avoimuuden ja luottamuksen tielle pääsee mukaan.
Hyvinvoiva finanssiala -hankkeen raportit ja työkalut ovat julkisia.

Parhaat käytännöt hyvästä yhteistyöstä ja vuorovaikutuksesta on poimittavissa. Autamme mielellämme, jotta kaikki vakuutusyhtiöt tunnetaan hyvinä työnantajina tulevaisuudessa.

Vakuutusalalla työskenteleviltä toivotaan tulevaisuudessa entistä enemmän itsensä johtamista ja sosiaalisia taitoja. Kohtaat työpäivän aikana useita ihmisiä, palvelet asiakkaita yksilöllisesti, olet empaattinen, autat työkavereita ja työskentelet paineessa.

Miten sinä voit kaiken tämän keskellä? Miten päästät irti töistä vapaa-ajalla? Milloin olet onnellinen? Kysymyksiä, joiden äärelle kannattaa pysähtyä. Ja pohtia, mitä muutoksia haluat ja voit tehdä.

Kysy välillä myös työkavereiltasi ja läheisiltäsi, mitä heille kuuluu. Kuuntele ja rohkaise kertomaan lisää. Rentouttavaa ja palauttavaa kesää!

Kirsi
Kirjoittaja on Vakuutusväen Liiton toiminnanjohtaja