Tule työeläkekouluun

Tule kuulemaan ajankohtaisia eläkeasioita Telan työeläkekouluun.  Illan aikana käsitellään esimerkiksi sitä, miltä näyttää eläkepolitiikan tulevaisuus, eläkkeiden rahoitus ja kestävyys. Lisäksi  puhutaan siitä, mitkä valinnat vaikuttavat eläkkeelle jäämiseen.

– Työeläkekouluissa saa asiantuntijatietoa ja lisäksi käydään hyvää keskustelua erilaisista työeläkkeisiin liittyvistä kysymyksistä,  STTK:n lakimies Samppa Koskela sanoo.

Koulujen tavoitteena on kouluttaa palkansaajakeskusjärjestöjen jäseniä ja aktiiveja työeläkejärjestelmän periaatteisiin. Työeläkkeet ja niiden rahoitus perustuvat työhön, jonka perusteella työntekijät ja työnantajat myös maksavat työeläkemaksut.

– Kyse on siten palkansaajille hyvin merkittävästä sosiaaliturvaetuudesta, jonka varmistaminen ja kehittäminen ovat tärkeitä asioita palkansaajajärjestöjen edunvalvonnassa, Koskela sanoo.

Uudeltamaalta Lappiin

Työeläkevakuuttajat Tela järjestää yhdessä STTK:n ja muiden työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa työeläkekoulukiertueen keväisin ja syksyisin.  Tänä vuonna kouluja järjestetään yhteensä 16 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle ja Vaasasta Joensuuhun.

Nyt aiheina ovat eläkepolitiikka ja sen tulevaisuus, eläkkeiden rahoitus, eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat sekä eläketurva.

Mukana voi olla myös asiantuntijoita muista organisaatioista, kuten Eläketurvakeskuksesta, Kevasta tai työeläkevakuuttajien vakuutuslääkärit.

Työeläkekoulut ovat osallistujille ilmaisia. Koulut ovat suosittuja, viime vuonna osallistujia oli yhteensä yli 700.

Miksi kannattaa osallistua?

– Oikeastaan jokaisen, joka aikoo joskus jäädä eläkkeelle, pitäisi olla kiinnostunut työeläkekoulun aiheista. Mutta myös jokaisen työssäkäyvän pitäisi osallistua, sillä työeläkejärjestelmähän koskettaa kaikkia palkansaajia. Palkansaajat rahoittavat eläkemaksuillaan maksussa olevia eläkkeitä ja samalla kerryttävät omia eläkkeitään. Työeläkejärjestelmä on siten kaikkien sukupolvien asia, Telan koulutuspäällikkö Kirsi Siltanen sanoo.

Työeläkekouluissa on mahdollista saada monipuolista tietoa eläkejärjestelmän perusteista ja ajankohtaisista eläkeasioista.

– Koska työeläketurva on keskeinen osa lakisääteistä sosiaalivakuutustamme, on tärkeää, että palkansaajille ja ammattiliittojen toimintaan osallistuville tarjotaan tietoa eläkkeistä ja eläkejärjestelmän toiminnasta, toteaa Samppa Koskela.

Asiantuntijat neuvovat ja keskustelevat

Työeläkekoulussa on hyvä mahdollisuus kysyä ja jututtaa paikan päällä olevia asiantuntijoita. Siltasen mukaan koulussa annetaan myös käytännön vinkkejä, joiden avulla ehtii ehkä vielä vaikuttamaan tulevaan eläkkeeseensä.

Keskusteluun ja vuoropuheluun kannustetaan myös osallistujien kesken.

– Työeläkekouluissa on asiantuntijatiedon lisäksi ollut myös hyvää keskustelua erilaisista työeläkkeisiin liittyvistä kysymyksistä, sanoo Koskela.

STTK on ollut mukana järjestämässä työeläkekouluja yhteistyössä muiden palkansaajakeskusjärjestöjen ja Telan kanssa vuodesta 2013.

Ohjelman ja ilmoittautumisen löydät Telan Työeläkekoulu-sivulta
https://www.tela.fi/koulutuskalenteri/tyoelakekoulu/alueelliset_2019

Kuva: Jussi Jääskeläinen