Ut med kiky-avtalet, in med lokal kompetensutveckling

Från och med början av juni kan vi äntligen konstatera att det är slut med gratis talkoarbete i försäkringsbranschen. Det finns knappast någon som kommer att sakna det. I det gällande kollektivavtalet har kiky-avtalet ersatts på olika sätt, ofta med beaktande av branschens särdrag.

Uppfattningarna om att försäkringsbranschens avtal vore dåligt eftersom kiky-avtalet har ersatts med andra kostnadspåföljder är felaktiga. Vi skulle antagligen fortfarande sitta vid förhandlingsbordet om vi inte hade beaktat detta i förhandlingsresultatet.
Ett annat alternativ som skulle ha snabbat upp förhandlingarna hade varit att låta kiky-avtalet fortsätta.

Kompetensutveckling har lyfts fram i många av våra enkäter. På många bolag har det funnits lite tid eller ingen tid alls för att lära sig nya saker och upprätthålla sitt yrkeskunnande på arbetstid. Kompetensutveckling är mycket viktigt och rekommenderas speciellt under den betydande arbetslivsförändringen som försäkringsbranschen genomgår.
Därför är det en bra sak att byta ut kiky-avtalet mot lokal kompetensutveckling med nästan hela kiky-avtalets kostnadspåföljder. Det återstår att se hur många bolag som griper tag i möjligheten.

Coronaviruset, distansarbete och arbetssäkerhet

Det här är den tionde veckan som jag jobbar hemifrån, jag har bara besökt förbundets kontor en gång. För många av oss har distansarbete blivit ett nytt sätt att arbeta på grund av coronaepidemin. Enligt svaren på vår enkät skedde flytten till hemmakontoret snabbt och i ett smidigt samarbete mellan personal och chefer. I mitten av mars skrev jag på sociala medier om att undrens tid inte är förbi – nu är distansarbete möjligt för alla!

Det har funnits aktörer i branschen som inte ansett att distansarbete är en jämbördig arbetsform bland andra. Den rådande uppfattningen var att man är ineffektiv och “skolkar” om man jobbar hemifrån. Nu kan dessa misstankar nog begravas. Distansarbete är precis lika effektivt, om inte effektivare. Arbetstiderna respekteras och fina resultat uppnås.

Nu har en annan oro smugit fram: hur klarar distansarbetare de mentala följderna av att inte träffa kollegorna på flera veckor eller bolla mellan distansskola, daghem och arbete?
Redan nu kan vi konstatera att vi alla fint har klarat av denna svåra tid. Det har varit trevligt att följa med alla innovativa idéer vid sidan om arbetet över distanskaffepauser i form av Teams-möten. Människor har ett behov av andras närhet som dessa möten har tillgodosett.

Enligt lag ansvarar arbetsgivaren för de anställdas arbetssäkerhet. Jag hoppas att det beaktas när vi stegvis återvänder till kontoret. Arbetstagarna är bolagens grundpelare och i dessa tider är det speciellt viktigt att arbetsgivaren värnar om personalen.
På centralförbundsnivå och vi på Försäkringsmannaförbundet understöder en skyldighet för arbetsgivarna att vid behov betala testning för coronaviruset. Vissa bolag beställer också ansiktsmasker.

Snart får vi alla andas ut en stund och njuta av semestern. Själv kommer jag antagligen att spendera min semester hemma och göra små utflykter med nära och kära. Nu gör det oss alla gott att stanna upp en stund; efter sommaren fortsätter förhandlingarna om förbundsfusionen i rask takt.

Lissu, FMF´s ordförande