Vääränikäinen

Osaamisen vähättelyä, eristämistä, tietojen panttaamista, tiskin alta tehtäviä rekryjä. Pullauttamista ulos projekteista, kehotuksia vaihtaa työpaikkaa. Painostusta eläkkeelle ennen aikojaan, vaikka jatkohaluja vielä olisi. Moni vakuutusalan ammattilainen kertoo kohdanneensa ikäsyrjintää tai epäasiallista kohtelua iän perusteella.

Nykyään työelämässä on vaikea olla sopivanikäinen. Sen sijaan monella tavalla voi olla vääränikäinen. Tämä käy selväksi Vakuutusväki-lehden ikäsyrjintäkyselystä.

Nuori voidaan leimata osaamattomaksi ja tietämättömäksi ikänsä perusteella. Jalansijaa saava nuori saatetaan leimata kyynärpäitä käyttäväksi uraohjukseksi, joka keinoja kaihtamatta porskuttaa eteenpäin työelämässä. Nuorten tarjoamaa apua on joidenkin vaikea ottaa vastaan.

Ikääntyvään lätkäistään helposti kehityskelvottoman ja muutosvastarintaisen änkyrän leima. Hänen osaamisensa ja kehityskelpoisuutensa kyseenalaistetaan ja hänet pidetään ulkona uusista projekteista ja mielekkäistä työtehtävistä.

– Kehityskeskusteluissa nuoremmilta kysytään kehittämisajatuksista ja urasuunnitelmista. Yli 45-vuotiailta ei kysytä.

Parasta ennen alinta eläkeikää

Ikääntyviin pistetään herkästi parasta ennen -päiväys. Kun eläkeikä alkaa olla lähellä, ihmisiä voidaan painostaa eläkkeelle.

– Ensin varmistellaan, että onhan henkilö jäämässä alimmassa eläkeiässä eläkkeelle. Tuodaan esille, miten olisi jo aika satsata muuhunkin kuin työhön.

Jos tämä ei tepsi, ilmoitetaan suoraan, että on aika jäädä eläkkeelle.

Painostus on koettu joissain yhtiöissä niin sietämättömäksi, että muutamat ovat jääneet pari vuotta ennen eläkeikää pois työstä: jotkut ensin vuorotteluvapaalle, toiset suoraan työttömäksi.

– On suoraan kerrottu, että nyt on aika lähteä.

Nuoria naisia voidaan puolestaan roikuttaa monissa määräaikaisuuksissa. Leimana lienee silloin parasta ennen perheen perustamista.

Toivottomuutta ja keinojen puutetta

Ikäsyrjintä tunnistetaan, mutta sen kitkemisen suhteen vallitsi tietty toivottomuus. Sitä pidettiin maan tapana ja sen koettiin olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Asian ottamiseen esiin suhtauduttiin monissa yhtiöissä vähätellen, olan kohautuksella, voivottelemalla ja kiistämällä asia.

Ongelmana on myös se, että varsinkin ikääntyviä syrjii usein oma esimies. Useampi kuin joka toinen vastaaja kertoi esimiehensä käyttäytyneen epäasiallisesti iän perusteella

– Esimies sanoi, ettet sinä varmasti kauheasti halua opetella tekemään samoja töitä kuin muut.

Monet kertoivat siitä, miten ikääntyviä ei valita projekteihin, heiltä evätään koulutukset ja uudet työvälineet. Riittää, että hoitaa oman tonttinsa.

– Uusien välineiden esittelyn yhteydessä sanottiin, että älä tule tänne. Et tule enää tarvitsemaan uusia välineitä.

Sen sijaan nuorten kykyjä uuden oppimiseen ja omaksumiseen saatetaan hehkuttaa estoitta.

– Esimies kommentoi jatkuvasti, että nuoret ja kauniit oppivat niin paljon nopeammin.

Leimautumisen pelko pitää monen suun supussa. Lisäksi monilta työpaikoilta puuttuu myös kanava, jonka kautta ikäsyrjinnästä voisi kertoa. Eikä ikäohjelmiakaan kaikista taloista löydy.

– Mielestäni yhtiössäni ei osata johtaa ikääntyviä työntekijöitä.

Potkujen pelko estää puuttumisen

Pelko jarruttaa ikäsyrjinnän nostamista esiin erityisesti yt-neuvotteluja käyvissä yhtiöissä. Monissa vastauksissa toistuu sama asia eli tukipaketit ovat kohdistuneet yli 50-vuotiaisiin.

Tosin työelämän “vanhuusraja” tuntuu valuvan yhä alemmas. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan jo nelikymppinen alkaa työnantajien silmissä olla liian vanha ainakin työnhakutilanteessa.

Saman vahvistavat kyselyn vastaajat. Nykyään jo yli 40-vuotiaat pelkäävät yt-neuvotteluissa saavansa kenkää ikänsä takia. Eivätkä suotta.

– Yt-neuvotteluissa liki 50 yli nelikymppistä joutui lähtemään. Heitä oli 67 prosenttia kaikista irtisanotuista.

Kelpaamaton keski-ikäinen

Yt-neuvottelujen myötä on monissa yhtiöissä myös tullut hakuun uusia työpaikkoja, joita työnsä menettäneet ovat voineet hakea. Valitettavasti tie on saattanut nousta siellä myös pystyyn iän takia.

– Olen irtisanottavien joukossa. Uutta työtä ei ole tarjottu. Aiemmin avoinna oleviin tehtäviin en ole kelvannut.

Sinähän olet täyttänyt jo 50 vuotta

Oman talon sisäisissä rekrytoinneissa vanhemmat lähtevät usein takamatkalta.

– Olen hakenut pari kertaa talon sisällä tehtäviin, joihin osaamiseni ja kokemukseni riittivät heittämällä. Paikan sai kuitenkin vähän aikaa talossa ollut alle kolmekymppinen, joka kysyy neuvoja minulta.

Kykyjään ei välttämättä pääse edes näyttämään haastattelijalle.

– Huomattavan kokenut hakija ei päässyt haastatteluun edes talon sisällä. Ensin kaikki meni puhelussa hyvin, mutta sitten rekrytoija totesi, että sinähän olet täyttänyt jo 50 vuotta.

Eivätkä kaikki paikat välttämättä ole avoimessa haussa, vaan niitä saatetaan tarjota tiskin alta “sopiville”, usein nuoremmille henkilöille.

Mitä tapahtui käytöstavoille?

Arvostavan ikäjohtamisen lisäksi moni peräänkuuluttaa hyviä käytöstapoja työpaikoille. Kahvihuoneessa yleistetään välillä, että nuoret eivät osaa sitä tai tätä. Nuorten kollegoiden ulkonäköä ja vaatetusta voidaan arvostella tylyin sanankääntein.

Vastaavasti voidaan supatella ikävästi ikääntyneistä ja antaa ymmärtää, että tuonikäisen kanssa hommista ei tule mitään. Ennenkuulumattomia eivät ole myöskään heitot vaihdevuosista ja niiden vaikutuksesta työhön.

– Kuilu vanhemman ja nuoremman väen välillä kasvaa aika suureksi. Se on valitettavaa, koska voisimme oppia toisiltamme arvokkaita asioita.

Niin nuoret kuin vanhemmatkin toivovat molemminpuolista arvostusta.

– Jokaisen työpanos on tärkeä. Ei arvostella toisiamme iän vuoksi, sillä omalle iälleen ei kukaan oikein mitään voi.

Sitaatit on poimittu VvL:n ikäsyrjintäkyselyn vastauksista.

Satu Lehmuskoski
Kuva Shutterstock

Lue lisää blogista Miten ikäsyrjintään on varaa?